Kansanedustajat ehdolle aluevaaleihin

Pitkään päätöstään pantannut kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) ilmoitti maanantaina, että on mukana ensimmäistä kertaa pidettävissä aluevaaleissa.

Näin kaikki seudun kolme kansanedustajaa lähtevät aluevaaleihin. Aiemmin osallistumisensa vahvistivat Matias Marttinen (kok.) ja Eeva Kalli (kesk.).

Tammikuun vaaleissa valitaan päättäjät uusille hyvinvointialueille, jotka ottavat vastuun sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluiden järjestämisestä.

Salonen perusteli pitkää pohdintaansa huolella ajan riittävyydestä.

Aluetyö vie aikaa, jos sen haluaa kunnolla hoitaa. Kokouksissa istuminen on vain luottamustehtävien jäävuoren huippu, näkyvä osa.

Toisaalta Salonen raivasi aluevaltuustolle tilaa jo etukäteen jäämällä pois Rauman kuntavaaleista.

On helppo ennakoida, että paine tällaisiin valintoihin kasvaa, kun aluetoiminta käynnistyy.

Puolueille tilanne on hankala. Kansanedustajien kaltaiset ääniharavat haluttaisiin kaikkiin mahdollisiin vaaleihin puolueen edun nimissä.

Voi veikata, että kansanedustaja tuskaili myös tarjolla olevien luottamustehtävien luonteen kanssa. Poliitikon omalle urakehitykselle aluevaaleissa piilee vaaroja.

Uudet aluevaltuustot tekevät sellaisiakin päätöksiä, jotka kirpaisevat jotakin ryhmää tai aluetta. Aluepäättäjät joutuvat näitä ratkaisuja selittämään.

Satakunnassa palveluja on hiljalleen siirtynyt Poriin ja Varsinais-Suomessa Turkuun.

Kauniista puheista huolimatta todennäköiseltä näyttää, että keskittämisen tiellä jatketaan.

Voisi jopa väittää, että juuri siihen uusia alueita tarvittiin. Tekemään kipeitä ratkaisuja, joihin yksittäisten kuntien ja niiden luottamushenkilöiden kantti ei riitä.

Aluevaltuustoihin tarvitaan fiksuja päättäjiä, jotka hahmottavat kokonaisuuksia ja tulevaa kehitystä.

Kaikesta vanhasta ei tulekaan pitää härkäpäisesti kiinni. Muutos avaa aina mahdollisuuksia tehdä asioita paremmin ja kustannustehokkaammin.

Poliittista pelisilmää kysytään, kun pidetään oman alueen puolta uudessa pelissä, jonka sääntöjä vasta kirjoitetaan.