Karanteenikiemurat selvemmiksi

Koronamyräkkä on vallannut koko Suomen ennennäkemättömällä voimalla. Myös Rauman seudulla koronatapaukset ovat lisääntyneet merkittävästi.

Yhä useampi kaupunkilainen kyyhöttää koronakaranteenissa tai -eristyksessä kotona neljän seinän sisällä.

Tartunnanjäljityksestäkin ehditään nykytilanteessa olla yhteydessä tartunnan saaneisiin vasta pitkälläkin viiveellä.

Sen lisäksi, että tartunnanjäljitys on ylityöllistynyt, ei koronatestitulostakaan saa Raumalla enää välttämättä yhden vuorokauden sisällä. Odotusaikaa saattaa tulla useita päiviäkin.

Kaikille suomalaisille onkin suositeltu kotitestien käyttöä, josta on puolestaan noussut esiin muutamia käytännön ongelmia. Epäselvyyttä on ollut muun muassa siinä, miten postiivisen kotitestituloksen voi todentaan esimerkiksi työnantajalle.

Eniten epäselvyyttä tuntuu olevan tällä hetkellä siinä, miten pitkään koronakaranteeni tai -eristys kestää. Raumallakaan tartunnanjäljitys ei ehdi tällä hetkellä tekemään sairastuneille karanteenin purkusoittoja.

Perusohje on kuitenkin ollut, että arkeen voi palata 10 päivän jälkeen, jos on ollut oireeton 2 vuorokautta. Jos on koko ajan ollut oireeton, eristys loppuu, kun positiivisen näytteen ottamisesta on kulunut 10 vuorokautta.

Ohjeet ovat yksinkertaiset, mutta käytäntö on osoittautunut toiseksi. Joillakin paikkakunnilla karanteeni on purettu 10 vuorokauden jälkeen, oli oireita tai ei. Toisaalla taas karanteeni on voinut jatkua esimerkiksi perhealtistuksesta johtuen lähemmäs 15 päivää.

Tilanne on vaikea myös monen työnantajan silmissä, sillä samaan aikaan osuvat pitkäaikaiset karanteenit aiheuttavat työn sujuvuudelle merkittävää haittaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ottikin keskiviikkona lusikan kauniiseen käteen ja lyhensi karanteeniaikoja. Niinpä jatkossa tilanteesta, josta ennen olisi joutunut kymmenen päivän karanteeniin, seuraakin nyt viiden päivän karanteeni.

Karanteeni- ja eristyspäivien maltillinen vähentäminen on varmasti oikea ratkaisu.