Karumpi näkökulma vaaleihin

Vaalit lähestyvät ja lehtien palstoilla alkaa näkymään yhä enemmän vaaleihin liittyviä mielipidekirjoituksia ja sellainenhan tämäkin on. Yleisiin kirjoituksiin ja vaalilupauksiin nähden haluan kuitenkin tuoda toisenlaisen, hieman maanläheisemmän ja karumman näkökulman.

Valtuutetuille tulee näennäisesti valta päättää monestakin asiasta, mutta onko sitä valtaa tai mahdollisuutta oikeasti kovin paljoa?

Hyvinvointialueella käytössä oleva budjetti on kiinni, eli sen mukaan pitää toimia. Rahaa ei ole aikaisempaa enempää, vaikka se tuleekin valtiolta kuntien sijaan. Jos budjetti joskus kasvaakin, niin siitä päättää eduskunta, ei hyvinvointialueen valtuutetut tai puolueet.

VATE-ryhmä (Hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin) valmistelee ja on valmistellut jo pitkään palveluiden siirtämistä kunnilta hyvinvointialueille. Tämä tarkoittaa, että pohjatyö hyvinvointialueille on tehty jo ennen vaaleja. Koko rakennetta tuskin aivan helpolla tullaan enää muuttamaan VATE:n työn päättymisen jälkeenkään.

”Heikkoa päättäjäporukkaa tullaan viemään kuin pässiä narussa.”

Virkamiehillä on suuri rooli, ja se, miten he valtaansa käyttävät, riippuu täysin perustettavien lautakuntien ja valtuutetuiksi valittujen omasta vallankäytöstä, eli käytännössä halusta perehtyä asioihin ja äänestää omantunnon mukaan. Heikkoa päättäjäporukkaa tullaan viemään kuin pässiä narussa. Tällöin on vaarana, että suuria yksiköitä edelleen kasvatetaan ja tästähän pienet kärsivät – päinvastaisista vaalilupauksista huolimatta.

Vaikka edelleen tärkeintä on, että äänestätte, niin haastakaa mahdollisia edustajianne lupauksistaan ja vaatikaa kaikkia irti ryhmäkurista.

Mika Korteniemi

päivämestari, energia- tekniikan insinööri, aluevaaliehdokas (ps.), Rauma