Käsiin voi räjähtää myös Kiina-riski

Yritysten kannattaa olla varuillaan. Venäjä-riski räjähti käsiin. Sama vaara on Kiinassa, sanoi Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mikael Wigell Suomi-areenan keskustelussa.

Hänen mielestään suomalaisten yritysten olisi syytä olla varovaisia investoinneissa Kiinaan. Tarvetta olisi myös monipuolistaa tuotantoketjuja niin, että Kiina-riippuvuus vähenisi.

Venäjän sotatoimet Ukrainassa johtivat mittaviin vastatoimiin kuten talouspakotteisiin.

Pakotteiden vaikutukset arkeemme ovat tuntuvia. Esimerkiksi energian ja sähkön hinta on noussut rajusti. Se nostaa monen tuotteen hintaa.

Syksyn mittaan tullaan kyseenalaistamaan, onko tässä järkeä, kun pakotteet eivät näytä haittaavan Venäjää. Eivät ainakaan niin, että se lopettaisi sodan Ukrainassa.

Pakotteet purevat Venäjään, ja lujaa, mutta vasta myöhemmin. Niin vakuuttaa Wigell.

Pakoterintama rakoilee. Kiinaa on vaikea saada mukaan, koska se hyötyy Venäjästä.

Jos Kiina valitsee Venäjän, syntynee pakotteiden ja vastapakotteiden kierre. Se voi johtaa talousblokkeihin: Eurooppa ja USA vastaan Kiina ja Venäjä.

Suomen kaltaiselle pienelle viennistä elävälle maalle se olisi huono kehityssuunta.

Lisäriskinä on Kiinan mahdollinen hyökkäys Taiwaniin.

Silloin länsimaiset yritykset joutuisivat lähtemään Kiinasta samalla tavalla kuin nyt Venäjältä.

Tosin sillä erolla, että Kiinassa on paljon enemmän pelissä. Kiina on Venäjään verrattuna kymmenkertainen markkina.

Tuotannon kotiuttamista Kiinasta pitäisi vakavasti miettiä, sanoi myös Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalinko Länsi-Suomen haastattelussa hiljattain.

Toimitusketjun haavoittuvuus tuli ikävästi ilmi koronakriisin aikana. Tuotantokustannukset ovat Kiinassa nousseet niin, että automaatiota hyödyntämällä ainakin lähelle samaa tasoa voi päästä Euroopassa.

Sinisilmäinen ei saisi olla myöskään Kiinan teollisuusvakoilun suhteen. Se on laajaa ja valtion hyväksymää.