Kassat, bussikuskit ja opet ensin piikille?

Millaiseen järjestykseen suomalaiset pitäisi rokotejonossa asettaa? Suomen linjauksen mukaan ensin koronarokotteen saavat riskiryhmiin kuuluvat, yli 70-vuotiaat ja hoitohenkilöstö. Tätä viisasta perusratkaisua ei juuri ole arvosteltu. Mutta entä seuraavaksi?

Pitäisikö piikkijonossa ohituskaistalle ohjata etulinjan asiakaspalvelijat kuten kaupan kassat, bussikuskit ja ravintolatyöntekijät?

Kyllä pitäisi. Sekä työpäivänsä lasten kanssa viettävät opettajat ja lastentarhanopettajat. Ja sitten vielä työkseen ulkomailla matkustavat, ehkä myös kotimaassa työn takia kiertävät.

Näin ainakin keskuskauppakamarin kyselyn perusteella. Kyselyyn vastasi yli 3 000 yritystä, joista Rauman seudulta lähes 50.

Rokotusjärjestystä tulisi muuttaa työperusteisemmaksi, vastasi 43 prosenttia firmoista.

Hallituksen yhdessä terveysviranomaisten kanssa laatimassa rokotusjärjestyksessä ei tällaista jaottelua ole. Suomi on valinnut massarokotusten tien. Sitä kannatti 47 prosenttia yrityksistä.

”Säästämme henkiä ja avaamme taloutta nopeammin, jos rokotamme nyt valittujen riskiryhmien jälkeenkin priorisoiden niitä, jotka liikkuvat ja ovat ihmisten kanssa kontaktissa eniten”, sanoi keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juha Romakkaniemi.

Näkemyksen voi yleisellä tasolla allekirjoittaa, mutta ammattiryhmien reilulla tavalla järjestykseen paneminen on helpommin sanottu kuin tehty.

Toivottavasti paikallistasolla voidaan käyttää myös pelisilmää ja harkintaa.

Kauppakamarien vaatimus monikielisestä kansallisesta rokotustodistuksesta on perusteltu. Monet maat tulevat sellaisen työmatkustajilta vaatimaan.

Kuten Romakkaniemi kuvaa: OmaKannasta tulostettu suomenkielinen paperi ei riitä kansainvälisillä lentokentillä tai rajanylityspaikoilla. Myyjien pitää päästä maailmalle, jotta vienti vetää ja Suomi elää.

”Erityisesti uusien asiakkuuksien kanssa luottamus rakennetaan kasvokkaisissa neuvotteluissa, asiakkaiden pöytien äärellä. Vuorovaikutuksella on iso merkitys, kaikkea ei voi etäyhteyksin hoitaa”, tietää Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja Riikka Piispa.