Kasvomaskit vain pieni osa ratkaisua

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL antoi torstaina pitkään odotetun suosituksen kasvomaskeista. Niitä suositellaan käytettäväksi melkein koko Suomessa joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Hyvää tässä on ainakin se, että nyt toivottavasti loppuu jahnaaminen suosituksen antamisesta.

Huonoa puolestaan on se, että heti alkoi jahnaaminen siitä, mitä suositus käytännössä tarkoittaa.

Suositus on suositus, ei pakko. Sikäli tilanne ei olennaisesti muutu.

Monet fiksut ihmiset ovat kasvomaskeja osanneet käyttää ihan ilman viranomaisten suositusta. Oikein käytettynä maskeista on varmasti enemmän hyötyä kuin haittaa.

Maskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni niitä käyttää asianmukaisesti – käytössä likaantuneen maskin pesua tai roskiin panemista myöten.

Tärkeää on ymmärtää, ettei niin sanottu kansanmaski anna täydellistä suojaa kanssaihmisille, saati maskin käyttäjälle itselleen.

Samahan pätee käsidesiin. Emme suinkaan ole turvassa virukselta, vaikka kuinka ahkerasti lotraisimme yleisissä tiloissa käsidesin kanssa.

Olennaista on, että pidämme reiluja turvavälejä aina kun mahdollista, pesemme käsiämme, yskimme nenäliinaan ja yritämme olla näpelöimättä naamaamme.

Ja silti, kaikesta varovaisuudesta huolimatta, koronavirus voi napata kiinni.

Kasvomaskit ostetaan lähtökohtaisesti omalla rahalla, linjasi hallitus. Pääministeri Sanna Marin lupasi kuitenkin, että vähävaraisille tarjotaan maskit ilmaiseksi.

Kunnat hoitavat sen, jotenkin, ja valtio kuittaa.

Hallituksen ja THL:n ulostulon tulisi toimia viimeisenä herätyksenä meille kansalaisille. Tapausmäärät ovat huolestuttavasti kasvussa.

Esimerkiksi sen pitäisi kilisyttää kelloja, että hallitus suosittelee etätyötä paitsi Helsinkiin ja Uudellemaalle myös Varsinais-Suomeen. Satakunnankin pääministeri mainitsi.

Nyt on tilanne päällä, olkaamme valppaita.