Katastrofi on jo täällä

Kirjoittaja huomauttaa, että  minkkejä on teurastettu, kun on todettu niiden virusresistenssin viittaavan ihmisiin.
Kirjoittaja huomauttaa, että minkkejä on teurastettu, kun on todettu niiden virusresistenssin viittaavan ihmisiin. Kuva: arkisto/Pekka Lehmuskallio

Naapurimaassamme Norjassa rajoitetaan vapaata liikkumista samalla, kun kuolleita lintuja kerätään. Meillä linnustaja toteaa kyllä tietävänsä, milloin vaara on tarjolla.

Kansallisella tasolla luonnon suojelemiseksi puuhataan sähköautoja, tuhlataan maastoa tuulimyllyillä ja paneeleilla, raivataan vieraslajeja. Riemuitaan matkailun ja kerskakulutuksen elpymisestä koronan jälkeen.

Tosin minkkejä on teurastettu, kun on todettu niiden virusresistenssin viittaavan ihmisiin. Tuleeko kenenkään mieleen, että uusi näköpiirissä oleva virusepidemia saattaa olla ratkaisevasti vaikeam- pi kuin covid, ja että sen torjunta voi osoittautua lähes mahdottomaksi.

Luonnon monimuotoisuuden kohdalla näyttää siltä, että ajetaan täysillä päin seinää, eihän ihmisen vapautta ja mukavuutta sen paremmin kuin talouskasvuakaan voi rajoittaa luonnon säästämiseksi ja tautien leviämisen ehkäisemiseksi.

Entisten lisäksi vain uusia harrastuksia, jotka vaativat tilaa, energiaa ja kaikkea kulutusta. Näin samalla tuhotaan myös ns. hyvinvointivaltio, kun oletetaan hyvinvoinnin vaativan jatkuvaa matkustamista ja uusien tavaroiden hankkimista luonnon kustannuksella.

Leena Niemi