Katse käännetty sairaalatilastoihin

Koronatilanne on Suomessa huonontunut viime viikkoina. Korona on levinnyt monenlaisissa tilaisuuksissa kautta maan.

Virus tarttuu aivan samalla tavalla häissä ja hautajaisissa, bileissä ja perhejuhlissa, urheiluriennoissa ja kulttuuritapahtumissa.

Tartuntamäärien kasvaessa ovat vaatimukset uusista rajoituksista voimistuneet.

Raumalla tikun nokkaan on nostettu tänään Äijänsuolla järjestettävä perinteinen kiekkokarnevaali, Pitsiturnaus. Toiset ovat tämän lehden palstoilla vaatineet turnauksen peruuttamista tai kieltämistä.

Monet puolestaan ajattelevat, että meidän on aika oppia elämää koronan kanssa. Se kun ei ole poistumassa moneen vuoteen.

Raumalla vieraillut tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) sanoi Festivon torikeskustelussa, että tapahtumien isoja ja rajuja rajoituksia ja sulkuja on vältettävä ja haettava maltillisempia vaihtoehtoja” (LS 5.8.).

Kurvinen patisti alle 30-vuotiaita koronapiikille: ”menkää rokotettavaksi, jotta voitte käydä festareilla ja me aikuiset voimme mennä tapahtumiin”.

Pääministeri jatkoi torstaina samalla linjalla. Sanna Marin (sd.) vakuutti, että hallitus haluaa pitää yhteiskunnan auki mahdollisimman laajasti.

Tämä on mahdollista, sillä rokotuskattavuus nousee päivä päivältä. Eilen hallitus päätti aloittaa myös 12–15-vuotiaiden rokotukset.

Yli kaksi miljoonaa suomalaista on jo saanut kaksi koronarokotusannosta. Tähän joukkoon kuuluu pian 40 prosenttia raumalaisista.

Koronatoimia puntaroidessaan hallitus seuraa nyt tarkimmin terveydenhuollon kuormitusta. Käytännössä ennen kaikkea tilastoja sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrästä.

Keskiviikkona koko maassa sairaalassa oli 95 koronapotilasta, joista 15 teho-osastoilla.

Pääministeri Marin painotti torstaina, että nuo luvut kertovat nyt olennaisempaa tietoa koronatilanteesta kuin pelkät tartunta- tai altistumismäärät.

Joitakin rajoituksia tarvitaan varmasti vielä. Niiden rinnalle ja sijaan kansa janoaa jo koronapassia, pikatestejä ja muita ratkaisuja. Niihin liittyy toki ongelmia, mutta ne avaavat paljon mahdollisuuksia.