Kauppahalli voisi korvata toria Metsien ilmasto- merkitys kasvaa

Tampereen kauppahallissa viihtyneenä ja nyt Rauman torin kävijänä mietin, että eihän täällä tarvitsisi kopioida muiden kaupunkien halleja. Sen sijaan vanhan Rauman vetovoimaa lisäisi paljon joko toria korvaava tai sen yhteydessä oleva halli.

Se olisi kauppiaille nykyistä helpompi ja mukavampi paikka myydä paikallisia vihanneksia, juureksia, marjoja ja tietysti kalaa, joka on Raumalla niin oleellista. Ostajalle olisi tuulisella säällä ja pakkasella lämpimämpi, ja mukavuuttahan nykyihminen aina kaipaa.

Voisi olla tilaisuus nopeaan kahvitteluun ja vaikkapa pika-ateriaan, jos ei olisi aikaa varsinaiseen ravintolakäyntiin. Se hoituisi ruokaostosten yhteydessä helposti ja nopeasti. Pikkupuotien käyttö lisääntyisi, ja Vanha Rauma pysyisi elävänä.

Ja muuten, kun on avarat marketit, mihin kauppakeskusta enää tarvitaan? Ei ainakaan virustartuntoihin ja ulkomaisten ketjujen lihottamiseen.

Leena Niemi

Nyt kun ilmastonmuutosta yritetään hillitä ja hiilipäästöjä halutaan vähentää, on metsän merkitys yhä tärkeämpi koko maailmassa. Metsien monimuotoisuus on avainsana ympäristöasioissa ja metsän merkitys ihmisen terveydelle on myös huomionarvoinen.

Koska liikun paljon metsissä, olen nähnyt vuosien varrella surullisen muutoksen metsäluonnossa. Vanhoja metsiä on yhä vähemmän ja puusto on yksipuolista ja kasvilajit ovat vähentyneet koko ajan. Suoalueita on tuhottu suruttomasti ja suokasvillisuus on vähentynyt huomattavasti.

Avohakkuut tuhoavat luontoalueet vuosikymmeniksi tai pysyvästi. Metsäluonto on hiilinielu, jota tarvitaan yhä enemmän. Hiilipäästöjen vähentämiseksi ei riitä tekniikan kehittyminen vaan siihen tarvitaan erityisesti metsäluontoa.

Onneksi olen itse aikoinaan nähnyt lapsena metsäalueet, jotka olivat paljon monimuotoisempia kuin nykyään, joten kokemuspohjaa löytyy.

Pertti Salo

Kuntavaaliehdokas (vas.), Eurajoki