Kaurapuuro maistuu hyvin suomalaisille

Suomalaiset syövät ruista eniten koko maailmassa, vuositasolla jopa 16 kiloa per asukas. Tästä huolimatta Suomi on myös vahvasti kauramaa.

Maaseutuvirasto Mavin tuoreimman tilaston mukaan Suomen yli miljoonasta peltohehtaarista kauraa lainehtii 319 000 hehtaarilla.

Kaura on jo nyt vahvasti suomalaisten päivittäisessä käytössä ja tulevaisuudessa sitä tullaan käyttämään entistä enemmän.

Tuore tutkimus kertoo, että 66 prosenttia suomalaisista syö säännöllisesti kaurapuuroa, joka on sämpylöiden ja leivän lisäksi tutuin kauran käyttömuoto.

Raisio-konsernin teettämän kyselytutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista on lähiaikoina lisännyt kauratuotteiden käyttöä. Lisäksi vastaajista 68 prosenttia aikoo lisätä kauratuotteiden käyttöä tulevaisuudessa entisestään.

Luonnonvarakeskus Luken mukaan kauran käytön kasvu jatkuu 10 prosentin vuosivauhdilla, joten kaurabuumi on siten vasta lähtökuopissaan.

Kaura on myös todellinen terveysvilja. Sen korkean kuitupitoisuuden ja vatsalempeyden tietävät lähes kaikki.

Sen sijaan terveysvaikutuksia aikaansaava kauran beetaglukaani on vielä monelle suomalaiselle täysin tuntematon asia. Beetaglukaani-kuitu edistää muun muassa veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina.

Toinen terveysvaikutus liittyy aterian jälkeiseen veren sokerin nousuun. Beetaglukaani hillitsee nousua, kunhan sitä nautitaan riittävästi.

Kauratuotteet kiinnostavatkin juuri terveysvaikutteidensa vuoksi niin kotimaassa kuin maailmalla.

Osaamistakin löytyy, sillä kauran tuotteistamiseksi ja jalostamiseksi Suomessa tehdään paljon tutkimusta ja tuotekehitystä. Osaamisen voimin Suomella on mahdollisuus kehittää vaikka kokonaan omia lajikkeita, jotka sopeutuisivat myös ilmastonmuutokseen.

Suomeen kaura on jo sopeutunut paremmin kuin hyvin ja sitä kasvatetaan koko maassa.

Vaikka ilmastonmuutos on myös kauranviljelylle pohdinnan paikka, tutkijoiden arvioiden mukaan sopeutuvainen kaura voi olla lopulta yksi parhaista ilmastonmuutoksen selviytyjistä.