Kehittämisrahaa jaossa enemmän kuin koskaan

Euroopan unionin kehittämisrahaa on tulossa pian jakoon Suomeen enemmän kuin ehkä koskaan. Nyt pitäisi olla esittää hyviä hankkeita.

Tätä painotti Satakunnan maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä torstaina, kun satakuntalaisia päättäjiä, vaikuttajia sekä yritysten ja oppilaitosten edustajia kokoontui pyöreän pöydän keskusteluun Porissa.

Hyvien hankkeiden kehittämisellä on kova kiire, sillä Suomen kestävän kasvun ohjelman pitäisi valmistua jo ensi kevääksi.

EU:n elpymispaketin tukirahat jaetaan parissa vuodessa ja ne on myös käytettävä lähivuosina.

Yllätyspotista on kiittäminen koronakriisiä, joka koettelee rajusti Euroopan taloutta.

Vähän samalla tavalla valtio riensi auttamaan kuntia. Ensi vuoden budjettien teko helpottui, kun valtiolta tulee tavallista enemmän rahaa.

Yhteistä kummallekin julkiselle tuelle on sekin, että nyt saatavat rahat ovat poissa tulevilta vuosilta.

Äärimmäisen tärkeää olisi saada napattua Suomeen tulevista miljardeista euroista leveä siivu Lounais-Suomeen.

Elpymisrahaa ei saa mihin tahansa hyvään hankkeeseen. Keskeistä on esimerkiksi ilmastonmuutoksen hidastaminen.

Rauman kauppakamarin toimitusjohtaja Riikka Piispan mielestä rahaa pitäisi ohjata yritysten tutkimus- ja kehitystoimintaan, eikä ”hankehumppaan”.

Ei peltihalleja, eikä sillisalaattia, kuuluu elinkeinoministeri Mika Lintilä linjanneen. Tavoitteena on hyödyntää tukipotti niin, että Suomen talous ja yritystoiminta uudistuu kestävällä tavalla.

Logistiikassa rahaa tulee varmasti hankkeisiin, joilla vähennetään päästöjä, tiesi Rauman kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen.

Uuden kehittäminen on olennaisen tärkeää. Innovaatioiden jalostuminen kannattaviksi tuotteiksi ja palveluiksi vie usein aikaa – ja useimmat uudet ideat sammuvat ennen maalia.

Siksi on arvokasta kehittää myös vanhaa, jo olemassa olevaa. Vaikkapa metsäteollisuudella on suuri rooli uuden kestävän huomisen rakentamisessa.