Kehujen vuoro: joulu ei tuonut koronapiikkiä

Joulu ei aiheuttanut koronatartuntatilastoihin sellaista piikkiä, josta ministerit ja johtavat virkamiehet reilu kuukausi sitten päivä toisensa perään varoittelivat.

Tämän vuoden ensimmäisen viikon aikana tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin vähemmän tartuntatapauksia kuin edellisellä viikolla. Kahden viikon seurantajakson tapausmäärä jäi jopa selvästi alle kahden edellisviikon.

Ehkä selitys löytyy siitä, etteivät kaikki lieväoireiset ole hakeutuneet aktiivisesti testeihin. Silloin osa koronatartunnoista jää havaitsematta.

Näin arveltiin THL:n sekä sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa torstaina.

Mitä jos selitys onkin se, että suomalaiset toimivat vastuullisesti ennen joulua, kun haluttiin pitkästä aikaa tavata läheisiä?

Odotettavissa oli, että uudelleen kiristetyt rajoitukset auttavat vähentämään altistuksia ja katkaisemaan tartuntaketjuja.

Sen lisäksi monet meistä tekivät itse ja oma-aloitteisesti sen minkä pystyivät: etätyötä ja karanteenin kaltaista elämää jos mahdollista.

Tilastot näyttäisivät vahvistavan sitä viestiä, jonka ihmisiltä olemme kuulleet. Joulun pyhinä korona otettiin kodeissa tosissaan.

Pienempiä ryhmiä, turvavälejä, käsihygieniaa. Etäyhteyksiä, ehkä kasvomaskejakin. Ja ennen kaikkea riskiryhmäläisten tilanteen arviointia.

Jatkuvan varoittelun lomaan toivoisikin välillä kuulevan ministereiltä ja asiantuntijoilta myös kiitoksen sanoja. Hienosti toimittu, hyvä Suomi!

Se, että sairaalahoitoa tarvitsevia koronapotilaita on nyt vähemmän kuin joulukuussa on hieno saavutus.

Joulun torjuntavoitto oli tietenkin vasta erävoitto.

Naapurimaissa koronatilanne on selvästi huonompi. Muuntuneet virusmuodot leviävät ärhäkämmin. Rokotteita ei ilmeisesti saada ihmisille niin nopeasti kuin on toivottu.

Joulu kuitenkin vahvisti uskoa siihen, että me klaaraamme tämän.