Kela-korvauksella hoitajia vanhuksille

Alkanut vuosi toi muutoksia muun muassa työttömyysturvaan ja Kela-korvauksiin. Kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksia korotettiin 4,2 prosenttia. Pienituloisten lapsiperheiden tukiin tulee väliaikaisia korotuksia, ja kevään ajaksi otetaan käyttöön väliaikainen sähkötuki.

Suurin osa yksityisestä sairaanhoidosta saatavista Kela-korvauksista poistui tammikuun alussa käytöstä.

Ehkä jopa vähän yllättäen monelle kansalaiselle muutokset tulivat ”puun takaa”. Tulee mieleen, jäikö Kela-korvauksista puhuminen hyvinvointialueuudistuksen ”isompien” asioiden jalkoihin.

Vuonna 2021 Kela-korvausta yksityisestä tutkimuksesta ja hoidosta sai 1,3 miljoonaa henkilöä ja yksityislääkärin palkkioista 1,4 miljoonaa henkilöä.

Satakunnassa yksityisen sairaanhoidon kustannuksista maksettiin korvauksia yhteensä 3 099 726 euroa kaikkiaan 54 148 henkilölle.

Tänä vuonna korvauksia saa siis enää vain yleis- ja erikoislääkärin vastaanotosta tai etävastaanotosta. Esimerkiksi gynekologin vastaanottopalkkiosta saa jatkossa korvausta 8 euroa. Lääkärin tekemästä ultraäänitutkimuksesta tai papakokeesta ei korvausta enää makseta.

Sen sijaan korvausta ei jatkossa enää saa esimerkiksi lääkärin toimenpiteistä, laboratorio- ja kuvantamistutkimuksista, säde- ja sytostaattihoidosta, fysioterapiasta ja valohoidosta eikä sairaanhoitajan antamasta hoidosta. Koronarokotuksista ja koronavirustesteistä saa korvausta kesäkuun loppuun asti.

Erityisesti isoissa kaupungeissa nyt voimaan tulleen muutoksen ennakoidaan tuovan ruuhkaa hyvinvointialueille. Alueellisiin eroihin vaikuttaa tosin moni tekijä kuten erot yksityisten terveyspalveluiden saatavuudessa ja kysynnässä, väestön iässä ja väestön sairastavuudessa.

Hallitus arvioi syksyllä, että nämä korvausmuutokset säästäisivät yhteensä 64 miljoonaa euroa. Säästetyt varat käytetään hallituksen mukaan rahoittamaan osaa vanhuspalveluiden hoitajamitoituksesta.

Tarkoitus on hyvä, mutta miten lienee toteutuksen. Toivottavasti rahat ohjautuvat aidosti hoitajamitoituksen kuntoon laittamiseen.