Kelan menettely eläkeasiassa - "menetin noin 160 000 euroa"

Tämä alkoi 1995 hakiessani minulla todettuun parantumattomaan sairauteen työkyvyttömyyseläkettä eläkevakuutusyhtiöltä. Väliin tuli kuitenkin kaikkien hyvin tuntema Kela, joka toistuvasti tyrmäsi eläkehakemukseni, vaikka en sitä Kelalta hakenutkaan.

Tarinani on hyvinkin tavallinen. 55 vuotta täytettyäni piti hakeä ammattiajokorttiini uusintaa ja siihen tarvittiin ainakin silloin lääkärintodistus. 

Silloin todettiin minulla niin korkea verenpaine, että työt kiellettiin siltä istumalta heti. Hoito aloitettiin, mutta perinteisillä tableteilla ei paine reagoinut niihin riittävästi. Eri lääkkeitä kokeiltiin ja se saatiin laskemaan vähäsen, mutta ei toivottuun tasoon.

Kun vuosi oli jatkettu näitä kokeiluja, alkoivat keinot olla vähissä. Päätin hakea 35 vuoden eläkemaksuni hoitaneena työkyvyttömyyseläkettä. 

Hämmästyttävintä oli, vaikka olin Kelan kuntoutuslaitoksessa Turussa tutkittavana ja siellä lääkäri totesi, että minun työt on kyllä tehty 56-vuotiaana, niin tällekin lasunnolle Kela viitasi kintaalla. 

Lopulta vuoden 2000 lopulla Kelalta tuli päätös viidenvuoden hakuprossessin jälkeen, että seuraavan vuoden alusta sain eläkkeeni. Olin siis elänyt reilut viisi vuotta Suomessa ilman sosiaaliturvaa, vaikka sellaisen olin itselleni säästänyt ja tallettanut eläkevakuutusyhtiöön.

Mainittakoon, että samoihin aikoihin lapsuudenkaverini jäivät 55-vuotiaana eläkkeelle täysin terveinä ja työkykyisenä teollisuudesta, jossa he työskentelivät. Yksi näistä mm. alkoi rakentamaan itselleen uutta taloa, kun oli hyvää aikaa tehdä sitä.

Kelan päätöksen takia menetin eläketuloa noin 160 000 euroa vuosina 1995-2020. Menetykset tulevat siitä, kun eläkettä ei myönnetty ja kun se lopulta myönettiin, niin ainoastaan 50 prosenttia työtulosta, vaikka olisi pitänyt myöntää 60 prosenttia.

Että näin suhmuroi meidän kaikkien vakuutaja eläkeasioissa, vaikkei se ole edes meidän pääasiallinen eläkevakuuttaja Suomessa. Olenkohan Kelan kiusaksi kuitenkin siltä saamani kohtelun ansiosta elänyt näinkin kauan, että vielä 9:llä kymmenennellä pystyn siitä kirjoitamaan?

Rauno Jokiniemi

merikapteeni