Kertakaikkisen väärin valitut sanat

Blogikirjoituksessaan liberaalisia arvoja rajusti sivaltanut kenttäpiispa Pekka Särkiö ei tekstiä laatiessaan osannut ennakoida, millaisen myrskyn hänen asenteelliset sanavalintansa aiheuttavat.

Kotimaa24-sivustolla jo vuosia kirjoittaneen kenttäpiispan ruoskintaa saivat tuta niin naisten nykyinen asema, erilaiset parisuhteet kuin perheiden moninaisuuskin.

Perhe- ja avioliittokäsityksen murentuminen ovat kenttäpiispan mukaan syynä niin syntyvyyden laskuun kuin kärjistäen lasten liikalihavuuteenkin.

Sosiaalisessa mediassa nousseen kohun jälkeen kenttäpiispa poisti tekstinsä ja esitti anteeksipyynnön muistuttaen Puolustusvoimien sitoutuvan kaikkien ihmisten, myös eri vähemmistöjen, ehdottomaan tasa-arvoon ja jakamattomaan ihmisarvoon.

Särkiö ei juuri ole saanut ymmärtämystä sanoilleen. Aiemmin itsekin jyrkillä kannanotoillaan huomiota herättänyt kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) ehti antaa kenttäpiispan ajatuksille tukea.

Arkkipiispalta tuli moitteet.

Armeijan asenneilmapiiri on puhuttanut ennenkin.

Tosin viime vuosina on pyritty aktiivisesti viestimään myönteisemmästä suhtautumisesta vähemmistöjä kohtaan.

Viestintäosasto ehättikin alkuviikosta muistuttamaan, ettei blogikirjoitus vastaa lainkaan Puolustusvoimien ihmiskäsitystä.

Korkealla hierarkiassa olevan kenttäpiispan näkemykset pakottavat kuitenkin miettimään, ovatko kaikki sittenkään yhtä tervetulleita omana itsenään armeijan riveihin.

Vasta tulevaisuus näyttää, millaisen mainehaitan väärin valitut sanat pitkän päälle aiheuttavat.

Raumalaisillekin tuttu pastori Jaakko Heinimäki arvioi kommentissaan Kirkko ja Kaupunki -lehdessä kirjoituksen jälkien ulottuvan yllättävänkin pitkälle.

Onko Särkiön esiin nostamalle arvomaailmalle Puolustusvoimissa todella vielä tilaa vai pitäisikö viranhaltijaa vaihtaa. Viime viikot ovat osoittaneet, miten nopeasti kohut muuttavat asetelmia.

Ja miten käy koko kenttäpiispan viralle. Hengellisen työn organisoiminen onnistuisi johtavalta sotilaspapilta ilman piispallisia muotojakin.