Kesätyö on polku työelämän valtatielle

Viime kesänä Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) jäsenyritykset tarjosivat nuorille noin 95 000 kesätyöpaikkaa. Ensi kesäksi kesätyöpaikkojen määrään on odotettavissa reilu korotus. EK:n kesätyökyselyn perusteella tänä kesänä tavoitellaan kesätyö- ja harjoittelupaikkaa 120 000 nuorelle.

On huomattava, että koronaa edeltäneeseen tasoon verrattuna Suomessa on kahden vuoden aikana menetetty jopa 70 000 kesätyökokemusta.

Myös monet Satakunnan ja Rauman seudun yritykset ovat satsanneet tulevaan kesään kesätyöpaikkojen muodossa edellisvuosia enemmän.

Ensimmäisenä koronakesänä moni yritys sulki ovensa kesätyöläisiltä kokonaan. Viime kesänä kesätyöpaikkoja oli jo vähän runsaammin tarjolla.

EK:n kyselyn mukaan yrityksistä jopa 33 prosenttia ilmoitti lisäävänsä kesätyöpaikkoja ja vain neljä prosenttia ennakoi vähentävänsä niitä.

Kesätöiden tarjoamiseen liittyy edelleen koronapandemian vuoksi epävarmuustekijöitä. Niitä on erityisesti toimialoilla, joiden toimintaa on rajoitettu tai jotka muutoin ovat kärsineet pandemian seurauksista. Erityisesti omikronvariantin nopea leviäminen on aiheuttanut uusia rajoitustoimia.

Kesätyö on monelle nuorelle ensimmäinen kosketus työelämään. Nuoret pääsevät työuran alkuun, heidän työelämävalmiutensa kasvavat ja urapolkunsa sujuvoituvat.

Kesätöillä on iso merkitys myös nuorten itsenäistymiseen ja alavalintoihin. Koronavuodet ovat kurittaneet ikävästi erityisesti nuorten työllisyyttä. Tähän trendiin toivoisi nopeaa suunnanmuutosta.

Kesätöiden haku alkaa vuosi vuodelta aikaisemmin. Aikainen lintu madon nappaa -sanonnan mukaisesti nopeus on näillä markkinoilla valttia. Moneen kesätyöhön haku onkin jo avoinna. Silmät ja korvat kannattaa pitää avoinna.

Rauman Nuorkauppakamarin rekrytointitapahtuma Urastartti jouduttiin koronatilanteen vuoksi valitettavasti jo toistamiseen perumaan. Livetapahtuman sijaan kesätyö- ja rekryvinkkejä voi lukea viime vuodelta tutun Uralehden sivuilta. Lehti jaetaan Raumalla kotitalouksiin 16. helmikuuta.