Keskustalaisena häpeän soteratkaisua

Vuosikymmeniä rakenneltu kuntien tuottama, EU:nkin parhaaksi arvostama perusterveyspalvelumme ollaan nyt uudistamassa mustaan aukkoon. Syntysanojen hyvät tavoitteet on yksi toisensa jälkeen hylätty ja hallitus toisensa jälkeen on nostanut kädet pystyyn. Keskustakin aina hyvästä pitävänä on ollut mukana. Takarivissä minäkin, keskustaveteraani.

Nykyinen kokemattomien hallitus on mennyt riman alta: ei kansalaisten perusterveydenhoidon parannus, vaan näyttö päätöksentekokyvystä, jolla lyötiin edelliset. Sukelletaan pää edellä mustaan aukkoon, jonka pohjalla siintää jo terävä kivi. Hankkeen kokonaisvaikutusta ei tajuta ennen kuin on myöhäistä. Laaja maaseutu menettää tämänkin alan lähipalvelut. Ja näivettyy.

Tämä ei kuitenkaan hätkähdytä uudistunutta Keskustaa. Maaseutu tyhjenee, metropolien tukirahat ehtyvät. Eletään lisävelalla, jos saadaan. Tämäkö on nykyisen keskustan tavoite? Olemmeko me veteraanit tehneet turhaa työtä? Kuka ja mihinkä tällaista Keskustaa tulevaisuudessa tarvitaan?

Antakaa edes nyt toimivien kuntien terveyskeskusten jatkaa tärkeää sairauksien ennaltaehkäisevää työtään, tehokkainta ja huokeinta terveydenhoitoa. Tai jättäkää hallitus leikkimään kansalaisten terveydellä hiekkalaatikossaan.

Menestyvä, tasa-arvoinen, demokraattinen Suomi tarvitsee edelleen perustuslailliset kunnat. itsenäisyys on tinkimätön kulmakivemme.

Esko Eela

keskustan häpeilevä unilukkari