Keskustelu turistiviisumeista on täynnä vihaa

Monet venäläiset aidosti uskovat, että Venäjän armeija vapauttaa Ukrainassa sorrettuja venäjänkielisiä eikä tapa siviilejä.

Yhtä lailla monet suomalaiset aidosti uskovat, että konfliktin kannalta on hyödyllistä eristää kaikki venäläiset Venäjälle.

Trumpin tukijat uskovat, että Meksikon rajalle on rakennettava seinä, ja britit uskovat, että heidän on parempi olla itsekseen.

Venäläisten turistiviisumeita koskeva keskustelu on ollut täynnä vihaa. Ihmiset vaativat rajojen sulkemista ja venäläisten karkottamista.

Heillä ei ole mitään käsitystä, mitä tarkoittaa autoritäärinen poliittinen järjestelmä, jossa ei ole aitoja demokraattisia instituutteja ja pelkästään sodanvastaisen mielipiteen ilmaisemisesta saa monta vuotta ehdotonta vankilaa.

Oma pääministerimme, joka on vakuuttanut sodan alussa, että Suomessa ei ole tilaa vihalle, vähemmistöjen syrjinnälle ja että venäläiskieliseen vähemmistöön ei saisi kohdistua minkälaista ilkivaltaa ja vihaa, nyt leimaa kaikki venäläiset sodan tukijoiksi.

Viron pääministeri on sitä mieltä, että Eurooppaan matkustaminen on etuoikeus, joka ei kuulu venäläisille. Latvian hallitus on päättänyt, että Venäjän kansalaisten tilapäisiä oleskelulupia ei jatketa.

”Ryssä” trendaa twitterissä jatkuvasti ja ilkivaltaa/väkivaltaa on varmasti tulossa perässä.

Viisumikieltoa vastaan olevia julkisia kannanottoja voi laskea yhden käden sormin. Ihmiset haluavat olla ”hyviä”, noudattaa sääntöjä, mukautua yhteiskunnan käsitykseen hyväksyttävästä, kelvollisesta, soveliaasta.

Kun meille kerrotaan valmiiksi, että enemmistö haluaa viisumikiellon, on helppo olla samaa mieltä.

Kun tietty narratiivi on julistettu absoluuttiseksi totuudeksi, rakentava kritiikki ei kuulu enää keskusteluun.

”Neuvostoliitossa nähtiin paljon vaivaa sen eteen, etteivät kansalaiset päässeet ulkomaille näkemään, mitä maailmassa oikeasti tapahtuu”

Amnesty International on julkaissut elokuun alussa raportin, jonka mukaan Ukrainan armeija vaarantaa siviiliväestön sijoittaessaan joukkoja siviilien keskelle. Vaikka kuinka Amnesty kirjoittaisi raporttiinsa, että sen johtopäätökset eivät oikeuta Venäjän toimia, järjestö on saanut raivoa vastaan.

Eihän Ukrainan armeijaa saa kritisoida. Kenen puolella, Amnesty, oikein olette? Kun pienikin poikkeus puoluelinjasta tulkitaan sodan myönteiseksi asenteeksi ja putinismiksi, kohta kukaan ei enää uskalla sanoa yhtään mitään.

Viisumikiellolle ei ilmeisesti ole olemassa mitään muuta perustetta kuin se, että ryssäviha on nyt yhteiskunnallisesti hyväksyttävää tai jopa suotavaa.

Kieltää yksi kansanryhmää tulemasta Suomeen olisi lain, kansainvälisten sopimusten ja oikeus- valtioperiaatteen sekä ihmisoikeuksiin kuuluvien periaatteiden vastaista (yhdenvertaisuusperiaate, syrjintäkielto, syyttömyysolettama).

Ennen kaikkea se on haitallista Ukrainan tilanteen kannalta, koska se eristää vielä enemmän venäläisiä siihen propagandakuplaansa, estää toisinajattelijoiden ulospääsyn ja vahvistaa Putinin asemaa.

Neuvostoliitossa nähtiin paljon vaivaa sen eteen, etteivät kansalaiset päässeet ulkomaille näkemään, mitä maailmassa oikeasti tapahtuu.

Venäjä ei häviä Suomen naapurista, vaikka kuinka toivoisi. Loppua tälle Venäjä-Ukrainan konfliktille ei ehkä tule minun elämäni aikana. Arabien-Israelin konfliktin loppua odotetaan vielä. Tänään tehtyjen päätösten kanssa pitää pystyä elämään seuraavat 5, 10 tai 30 vuotta.

Valentina Schnider

kansalainen