Ketähän sitä äänestäisi?

Virallisesti vaalitapana Suomessa on henkilövaalit, jossa puolueen listoilta äänestetään henkilöitä. Käytännössä tilanne on aivan toinen ja hyvin samantapainen Ruotsissa käytössä olevan tavan kanssa.

Ei ruotsalaisten vaalitavassa ole mitään pahaa, mutta meidän on. Vaaliehdokkaat voivat toimia ja toimivatkin yksilöinä, esittäen äänestäjille omia näkemyksiään. Kun päätösten aika koittaa, ei näillä yksilöiden ennen vaaleja esittämillä näkemyksillä ole enää mitään painoarvoa.

Ryhmäkuri määrää, eli on sittenkin äänestetty pelkkää puoluetta, tai pahimmassa tapauksessa jonkun piirin voimakasta johtohahmoa. Eli yksi tai korkeintaan muutama henkilö päättää asioista. Tämä ei ole mielestäni demokraattisten vaalien tarkoitus.

Perussuomalaisilla valituilla on vapaa oikeus äänestää asioista parhaaksi katsomallaan tavalla, ilman ryhmäkuria. Tämä aiheuttaa toisinaan paljonkin keskustelua, mutta se on demokratiaa ja äänestäjien tahto. Äänestäjien tahto ei liene se, että annetaan ääni hyväksi tiedetylle ehdokkaalle, mutta hän ei voi silti äänestää haluamallaan tavalla, vaan siten, miten puolue kulloinkin määrää. Aina määräys ei taida tulla edes puolueen sisältä, kun vanha totuuskin elää ”älä pure kättä, joka sinua ruokkii”. Voiko ryhmäkuri olla edes Suomen lain mukainen?

Palautetaanpa vielä toinenkin asia mieleen, nimittäin suhteellinen vaalitapa, joka myös on meillä käytössä. Tämäkin olisi ihan ok, jos sitä ei käytettäisi härskisti väärin.

Väärinkäyttö on valitettavan helppoa, hyväksyttyä ja taitaa kaikki puolueet siihen syyllistyä. Lyhykäisyydessään asia tarkoittaa sitä, että puolue halajaa hyvää kansansuosioita nauttivia henkilöitä listoilleen, pyrkien kasvattamaan puolueen saamaa äänimäärää.

Olipa kansansuosiota nauttiva ehdokas kuinka pätemätön tahansa, puolueen kasvanut äänimäärä auttaa pääsemään läpi vähemmänkin ääniä saaneita ehdokkaita. Härskinä esimerkkinä kansanedustajien osallistuminen kunnallisvaaleihin. Jos kansanedustaja haluaa tehdä työnsä kunnolla, ei hänellä ole aikaa osallistua kuntatyöhön.

Näiden ainoa tarkoitus lieneekin nostaa puolueen äänimäärää. Katsoisin siis tarkkaan, että ehdokkaallani on myös aikomus hoitaa äänestäjiltä saamansa valtuutus.

Mika Korteniemi
kuntavaaliehdokas (ps.), Rauma