Keula on edelleen riittävän suuri osuuskauppa

Taavi Heikkilä yllätti elokuussa ilmoittamalla jättävänsä S-ryhmän pääjohtajan tehtävän. S-ryhmän hallintoneuvosto valinnee Heikkilän seuraajan huomenna keskiviikkona.

Syksyllä julkaistiin Heikkilän kirja Yhdessä kohti parempaa. Se kertoo osuustoiminnasta ja pääjohtajakaudesta, josta muistettaneen ainakin ”halpuutus”.

Pääjohtaja on kertonut kirjaa kirjoittaessaan tulleensa siihen käsitykseen, että hän on kaikkensa S-ryhmälle antanut.

Kirjassaan pääjohtaja katsoi myös tulevaisuuteen. Hän visioi S-ryhmän, joka on yhä tehokkaampi, suorituskykyisempi ja yhteiseen tekemiseen nojaava.

Länsi-Suomessa lauantaina julkaistussa läksiäishaastattelussaan Heikkilä arvioi, että Suomeen riittäisi kymmenkunta alueosuuskauppaa. Nyt niitä on 19.

”Tarvitaan leveämpiä harteita, että ryhmä on hintakilpailukykyinen ja kaikki palvelut pelaavat”, perusteli pääjohtaja.

Osuuskauppa Keula on alueosuuskaupoista pienimpiä. Ennen Heikkilääkin S-ryhmän pääjohtajat ovat vuosikymmenten saatossa toisinaan nostaneet esille yhdistymisen Turun tai Porin suuntaan.

Viimeksi fuusiota Satakunnan Osuuskaupan kanssa selvitettiin kymmenen vuotta sitten. Porissa liputettiin yhdistymisen puolesta, Raumalla ei.

”Keulan hallitus oli sitä mieltä, että se turvaa asiakasomistajiensa edut parhaiten itsenäisenä osuuskauppana”, kertoi Keulan silloinen hallintoneuvoston puheenjohtaja Aarto Jalava Länsi-Suomelle.

Tuolloin pelättiin, että investoinnit painottuisivat muualle Satakuntaan, eivät Rauman seudulle.

Keula on edelleen riittävän suuri osuuskauppa. Sen markkinaosuus on huomattavan suuri. Osaselitys on varmasti, että Keula koetaan omaksi.

Hallintoneuvoston puheenjohtaja Sinikka Kelhä ja toimitusjohtaja Mika Marttila sanoivat Länsi-Suomelle saman: Keula on pystynyt toteuttamaan kaikki tarpeelliseksi katsotut investoinnit.

Viime viikolla uutisoidut Sale-remontit Pyhärannassa ja Lapissa (LS 10.12.) ovat esimerkkejä investoinneista, joita ei välttämättä pidettäisi tarpeeksi tuottoisina isommassa osuuskaupassa.