Kevät ja pyöräily kuuluvat yhteen

Kuva: Juha Sinisalo

Kevät tuntuu vihdoin saapuneen myös tänne Rauman seudulle. Haravat on kaivettu esiin, ja pihoja kunnostetaan innolla talven jäljiltä. Katujen puhdistus on käynnissä kaupungin eri osissa ja rengasliikkeissä eletään kevään kiireisintä aikaa.

Sähköpotkulaudatkin saapuivat Rauman katukuvaan jo muutama viikko sitten. Nyt on vihdoin aika kaivaa myös polku- ja sähköpyörät talvisäilöstä esiin.

Pyöräilyn suosio on kasvanut viime vuosina, ja sähköpyörät ovat tuoneet uutta eloa myös pyöräkauppaan. Suosion myötä ovat kuitenkin myös varkaudet ja tapaturmat lisääntyneet. IROResearchin vuonna 2019 tekemän Tuhat suomalaista -tutkimuksen mukaan noin 75 prosenttia suomalaisista pyöräilee.

Vaikka moni tietotyöläinen siirtyikin korona-aikana vähintään osa-aikaisesti etätöihin, voinee pyöräilytrendin ennustaa nousevan edelleen, etenkin työsuhdepolkupyörän verovapauspäätöksen myötä.

Vuonna 2021 alkaen työsuhdepolkupyörä on ollut 1 200 euroon asti verovapaa etu. Rauman seudullakin yhä useampi yritys on ottanut työsuhdepolkupyörän etuarsenaaliinsa.

Kevät tuo pyörien mukana myös pyörävarkaat. Viime vuonna poliisin tietoon tuli kaikkiaan lähes 18 000 pyörävarkautta, näistä joka kymmenes oli sähköpyöriä.

Kokonaisten pyörien lisäksi myös pyörän osia varastetaan. Erityisesti kalliit satulat ja sähköpyörien akut lähtevät voron matkaan helposti.

Pyörä kannattaa siis lukita hyvin, mieluiten sellaisella lukolla, jolla pyörän saa rungosta kiinni telineeseen tai tolppaan.

Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastojen mukaan pyöräilijöille sattui vuonna 2021 yli 4 000 työmatkatapaturmaa. Onneksi valtaosa tapaturmista oli lieviä, mutta yli kuukauden sairaslomaan johtaneita onnettomuuksia sattuu vuosittain satoja. Tärkeintä on muistaa oikea tilannenopeus ja se, että laittaa kypärän päähän.

Kaikkeen liikkumiseen liittyy aina jonkinlainen riski. Pyöräilyn liikuntahyödyt ovat kuitenkin kiistattomat ja vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen.

Eipä siis muuta kuin pyörä alle, kypärä päähän ja baanalle!