Kielto on hinta uudistuksesta

Vanhan Rauman asemakaavauudistus on tuonut monivuotisen rakennuskiellon alueelle.
Vanhan Rauman asemakaavauudistus on tuonut monivuotisen rakennuskiellon alueelle. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Vanhaa Raumaa koskeva rakennuskielto venyy tuoreen päätöksen myötä vielä ainakin kahdella vuodella. Kiellosta tulee siten ainakin kahdeksan vuoden mittainen.

Se on päällä, koska Vanhan Rauman asemakaavauudistus on käynnissä. Nykyinen asemakaava on vuodelta 1981, joten on selvää, että se on vanhentunut.

Työ on kestänyt pitkään ja vaikeusastetta on paljon. Korona rajoituksineen on hidastanut entisestään.

Rajattu rakennuskielto tarkoittaa, ettei kaupunginosassa saa rakentaa, purkaa tai muuttaa kiinteistöjä ilman erillistä poikkeamislupaa.

Kiellon avulla varmistetaan, ettei alueella tapahdu välivaiheessa mitään sellaista, mikä olisi tulevan uuden asemakaavan vastaista.

Rakennuksia ei silloin uudisteta tai muuteta kevyellä menettelyllä vaan tarkalla syynillä. Arvioitsijana on kaupunginhallituksen kaavoitusjaosto.

Poikkeamislupa on myönnetty esimerkiksi kuistin uudistamiseen. Sellaista ei ole myönnetty, kun entisestä Wähä Tallbon ravintolasta haluttiin tehdä asuntoja.

Kaikki eivät lähde lupaa edes hakemaan kiellon aikana vaan lykkäävät tai luopuvat hankkeestaan.

Erityisesti tapetilla Vanhassa Raumassa ovat käyttötarkoituksen muutokset.

Tyhjilleen jääneitä liikekiinteistöjä ei ole saanut muuttaa asunnoiksi halutulla tavalla rakennuskiellon aikana. Ei varmasti aina saa sen jälkeenkään

Uudelta asemakaavalta odotetaan kuitenkin selkeyttä. Sen tulee määritellä ne peruslinjat, missä kaupankäyntiä jatkossa on ja missä sen voi korvata asumisella.

Pääkaduilla näyteikkunoiden takana on tuskin jatkossakaan asuntoja. Ehkä yläkerroksissa ja sivukujilla muutoksia voidaan sallia.

Liiketilojen tulevaisuutta pitää turvata ainakin jossain määrin, jotta Vanha Rauma säilyy elävänä kauppapaikkana.

Kaupan murros puolestaan tarkoittaa sitä, että vähemmän keskeisillä liiketiloilla ei ole kysyntää.

Silloin muutos asunnoiksi voi olla paikallaan. Kaavaa uudistettaessa tämän tasapainon löytäminen onkin tärkeää.