Kiikartorn puretaan ja se on vasta alkua

Se on vasta alkua.

Länsi-Suomi kertoi jo kuukausi sitten, että Kiikartorn puretaan Raumalla. Tilalle rakennetaan uusi ravintola ensi kesään mennessä.

Se on vasta alkua. Viime viikolla Länskärissä esiteltiin Winnovan muita purku-, remontti- ja uudisrakennussuunnitelmia. Paketin hintalapussa lukee 21 miljoonaa euroa.

Rauman ammattikoulun rakennuksista puretaan suurin osa lähivuosien aikana. Matalaksi lyödään 12 500 neliön verran vanhaa tilaa, uutta rakennetaan tilalle 5500 neliötä.

Kolmen vuoden päästä Satamakadulla pitäisi olla uudet tarkoituksenmukaiset tilat, joiden ylläpito maksaa paljon vähemmän kuin tänään.

Purettava Kiikartorn on siis opetusravintola Merimäellä. Alkuperäinen Kiikartorn seisoi samaisilla Lonsin kallioilla 1800-luvun lopulta 1950-luvulle. Tornista annettiin merkkejä satamaan saapuville purjelaivoille.

Se Kiikartorn, joka otsikosta useimmille lukijoille kai mieleen tuli, on tämän vanhan kopio, joka valmistui Syväraumanlahden rantakallioille vuonna 1992.

Täyden kympin firma. Rauma Marine Constructions, tutummin RMC, sai Talouselämä-lehden jokavuotisessa suuryritysten rankingissa arvosanakseen 10.

Lehtemme alueen suurin firma on Valmet Automotive. Sen liikevaihto oli viime vuonna 494 miljoonaa euroa, siis melkein puoli miljardia. Auto- ja akkuvalmistajan liiketulos oli 22 miljoonaa euroa ja arvosana seiska puoli.

Rauman seudun suurin tässä vertailussa on säkyläläinen Apetit-konserni. Liikevaihtoa kertyi viime vuonna 293 miljoonaa euroa, josta liiketulosta jäi 4 miljoonaa euroa. Lehden arvosana kuusi ja puoli kertoo, että tuloskunnon parantamisessa on edelleen tehtävää.

Liikevaihdoltaan suurin raumalainen yritys on Oras Invest: liikevaihtoa 226 miljoonaa euroa, liiketulos 15 miljoonaa euroa, arvosana kasi puoli.

Potkurilaitevalmistaja Kongsberg Maritime Finland tulee paikallisena kakkosena: liikevaihtoa 220 miljoonaa, liiketulosta 32 miljoonaa euroa, arvosana ysi miinus.

Naapuri RMC:n liikevaihto oli niin ikään 220 miljoonaa, liiketulos 7 miljoonaa euroa ja arvosana siis kymppi.

Kunniakirjan hyvästä todistuksesta saisi myös Raumaster. 152 miljoonan liikevaihdosta 16 miljoonaa euroa tulosta, TE-arvosana kymppi miinus.

500:n suurimman ryhmään kuuluvat raumalaisista myös Osuuskauppa Keula (liiketulos 3 miljoonaa, arvosana kasi) ja Contineo (liiketulos 6 miljoonaa, arvosana kasi puoli).

Kävin tsekkaamassa raumalaislähtöisen Jori Kalliolan taidenäyttelyn Sepän talolla, siinä pääkirjaston vieressä. Mies on iloinen, kun sai järjestää kunnon näyttelyn vanhassa kotikaupungissaan. Kiitos Maaseudun Sivistysliiton, joka palkitsi Kalliolan vuoden Ite-taiteilijana.

Länsi-Suomen haastattelussa Kalliola kertoi koronan kurittaneen lujaa taiteilijaa. Georg Otsin tunnetuksi tekemiä lauluja tulkitseva Jori Otsa & Mah’Orkka ei voinut esiintyä Suomen kiertueellaan, jonka lipunmyynti oli sujunut hyvin.

Ja niillä musahommilla Kalliola perhettään yrittää elättää. Kuvataide on elämäntapa, mutta taloudellisesti vähemmän merkittävä.

Halpalennot ovat täällä taas. Kun koronan kuristusote hellittää, meitä houkutellaan jälleen lentomatkoille alennushinnoilla. Air Baltic, Easy Jet, Ryanair, Norwegian, Wizz Air ja Vueling ainakin vievät suomalaisia Euroopan kohteisiin halvalla.

On vain ajan kysymys milloin lentomatkailu palautuu entiselleen, meinasi Itä-Suomen yliopiston asiantuntija Juho Pesonen Helsingin Sanomien haastattelussa.

”Voidaan sanoa, että kestävyys on tosi tärkeää, mutta sitten kun on kahdeksan euron lento Barcelonaan, niin kyllä siihen tartutaan”, hän kiteytti.

Pesäpalloliitto päätti viime viikolla, että lajissa lakataan kutsumasta seuroja paikkakuntien nimillä. Siis, että esimerkiksi Satakunnan paikallispelissä eivät kohtaa Rauma ja Pori, vaan Fera ja Pesäkarhut.

”Seuran nimi on isoin palanen seuran identiteettiä. Tuntuisi hurjalta ohittaa se virallisessa viestinnässä”, liiton myyntijohtaja Jonne Kemppainen perusteli tiedotteessa.

Kestipä teiltä kauan tämä tajuta.

Lukijapalautetta vielä. Onko Musta Hevonen tullut Länsi-Suomeen Pojun tilalle, kysyi nimimerkki Pojun fani ja lisäsi, että no voi voi.

Niin on tosiaan käynyt. Pojua meille välittävä firma ei enää voinut kyseistä sarjakuvaa lehdellemme tarjota, joten valitsimme toisen tilalle. Olen kuullut, että siitäkin on tykätty. Vaan kaikki eivät. Sellaista tämä on aina sarjakuvien kanssa.

Tekstaripalstalla tiedusteltiin jatkosodan alkamisen juhlista. Toimituksen tietoon saatettiin, että Rauman Patteristo järjestää koronan rajoitteiden puitteissa juhlansa kesäkuun 18. päivänä.

”Talouselämä- lehden 500-listan mukaan RMC on täyden kympin yritys.”

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut