Kiina heikentää asemaansa tukemalla Venäjää

Kiinan kauppasuhteille ja teollisuudelle ei ole hyvä asia Venäjän sodankäynnin tukeminen. Tästä osoituksena oli Saksan uuden liittokanslerin Olaf Scholzin ensimmäisen virkavierailun suuntautuminen Kauko-idässä Japaniin eikä Kiinaan kuten aikaisemmin, joka on merkki että kuviot muuttuvat nyt kaupankäynnissä ja teollisuudessa ja Kiina on siinä häviäjä.

Ukrainan kriisi on ajanut Kiinan hankalaan asemaan, johdon laskelmointi on osittain hukassa, eikä se aivan tiedä, miten asettuisi konfliktissa. Kiinalla on se kysymys, että haluaako se sotkeutua sotkuun. Samalla se haluaa kuitenkin pitää markkinat auki. Kiinan päämarkkinat ovat Yhdysvalloissa ja EU:ssa.

Hyväksymällä Venäjän hyökkäyssodan ja siihen liittyvät sotarikokset, Kiina asettaa itsensa outoon valoon ja se heijastuu kauppasuhteisiin sen seurauksena eurooppa etsii mm. Intian suuntaan uusia kauppasuhteita. Myös Japani nähdään nyt tärkeässä asemassa teollisen toiminnan suhteen ja USA on EU:n ohella lämmitellyt suhteita Japanin suuntaan.

Kiinaa arvostelee myös Natoa voimakkaasti ja tämä kannanotto on Kiinan kannalta epäedullista kauppasuhteiden näkökulmasta.

Venäjä varastaa viljaa ja muita elintarvikkeita Ukrainasta suuria määriä miehittämillään alueilla. Viljaa viedään Venäjälle kuorma-autoilla ja rekoilla ja elintarvikevarastoja myös tuhotaan ja Venäjä estää maanviljelijöitä viljelemästä peltojaan Ukrainassa. Tätäkään ei Kiina ole arvostellut.

Kiinan maine on vaarassa, arvioi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Kiinan ja EU:n huippukokouksen jälkeen. Kukaan eurooppalainen ei ymmärtäisi Venäjän tukemista sodassa. Sitä paitsi, tällainen toimi johtaisi suureen mainehaittaan Kiinalle Euroopassa, von der Leyen kommentoi lehdistötilaisuudessa. EU-komission puheenjohtajan mukaan myös se, että Kiina yrittäisi auttaa Venäjää kiertämään pakotteita, vaarantaisi sen maineen.

Euroopan komission puheenjohtaja von der Leyen muistutti lehdistötilaisuudessa, että Kiinan ja EU:n välillä käydään kauppaa päivittäin kahden miljardin dollarin euron edestä.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja, Eurajoki