Kiky-tunneille vain uusi nimi ja muoto?

Työmarkkinakierros saavutti maanantaina tärkeän etapin. Sopu syntyi Pron toimihenkilölle teknologiateollisuudessa sekä Paperiliitolle.

Kumpikin sopimus nostaa palkkoja noin 3,3 prosenttia reilussa kahdessa vuodessa.

Korotukset ovat samaa tasoa kuin teknologiateollisuuden ja kemian teollisuuden työntekijöiden aiemmin tehdyissä sopimuksissa.

Palkattomat kiky-tunnit eivät enää jatku, julistivat Pro ja Paperiliitto.

Mutta tilalle tulee useita työaikaa ja joustoa lisääviä sekä kilpailukykyä parantavia elementtejä, korosti Teknologiateollisuus ry.

Esimerkiksi tarpeen vaatiessa työaikaa voidaan pidentää työnantajan päätöksellä kymmeneen tuntiin päivässä ja 50 tuntiin viikossa, kunhan tunnit pidetään vapaina pois vuoden mittaan.

Metsäteollisuus ry taas painotti, että kiky-tunnit korvataan tuotannon kannalta paremmalla juhannuksen 24 tunnin lisäkäyntiajalla.

Voi väittää, etteivät kiky-tunnit ole kadonneet, vaan muuttaneet vain muotoaan.

Juuri niin työnantajapuolta edustavan EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies väittikin Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tuntuisi erikoiselta, että kun talous ei ole erikoisen hyvässä hapessa, olisi nyt varaa heikentää yritysten kilpailukykyä. Olennaista on, ettei kiky-tuntien lasketusta 1,4 prosentin kustannusvaikutuksesta tingitä, linjasi Häkämies.

Hesarin samaan pöytään istuttama SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta vastasi, että ilmaisen työn tekeminen loppuu nyt kuitenkin.

Selvältä näyttää, että kiky-tunnit poistuvat muistakin työehtosopimuksista. Ainakin nimenä.

Muuten neuvotteluehdotukset eivät mene läpi palkansaajaliitoissa.

Kiky-tuntien poistaminen on toistaiseksi näkynyt palkankorotuksissa. Puolisentoista prosenttia per vuosi on hyvinkin maltillista.