Kikytunnit pitäisi tehdä lauantaisin?

Yhteinen nimittäjä on työnantajaliittojen erittäin kovansävyinen taktiikka. Esimerkiksi teknologiasektorin neuvotteluissa ei ole edetty juuri lainkaan. Lisäksi kaikki isot asiakysymykset kuten työaika ja palkankorotusten taso ovat ratkaisematta.

Noin tiedotti Teollisuusliitto syksyn työehtosopimusneuvotteluiden tilanteesta viime perjantaina. Ja vihjaisi liiton varautuvan lakkoon.

Työnantajia edustavan Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle varoitteli jo päivää aikaisemmin lakkojen vaarantavan työllisyyskehityksen.

Oikein mitoitetut ja paikalliset tarpeet huomioon ottavat ratkaisut sekä työrauha ovat nopeavaikutteisin tapa edistää hyvää työllisyyskehitystä. Neuvotteluissa ei ole vara epäonnistua, totesi Helle.

Kovasta taktiikasta esimerkin paljasti julkisuuteen toimihenkilöliitto Pro. Sen mukaan Teknologiateollisuus esittää neuvotteluissa muun muassa kiky-tuntien jatkamista, helatorstain ja loppiaisen arkivapaiden poistamista, lomarahan puolittamista sekä ylityökorvausten ja erilaisten lisien leikkauksia.

Kaiken lisäksi kiky-tunnit pitäisi tehdä kolmena täytenä päivänä, vaikkapa lauantaisin.

Selvää on, että palkankorotusvaraa Teknologiateollisuus pitää hyvin pienenä.

Palkansaajat eivät millään voi suostua moisiin vaatimuksiin. Sen Teknologiateollisuus tietää ja ymmärtää.

Usein neuvottelutavoitteet vedetään, puolin ja toisin, yläkanttiin. Se on osa työmarkkinaneuvottelujen käsikirjoitusta ja koreografiaa.

Todelliset tavoitteet ovat yleensä selvästi maltillisempia. Kummankin osapuolen on pystyttävä myymään neuvotteluissa hierottu kompromissi omille joukoille.

Hatusta vaatimuksia ei kuitenkaan vedetä. Tietyt aiheet, vaikkapa nuo arkipyhät, ilmestyvät neuvottelulistoille niin kauan, että ne viimein menevät läpi.

Puhumattakaan vaatimuksesta laajentaa paikallista sopimista.

”Tietyt aiheet kuten arkipyhät ilmestyvät neuvotteluihin aina, kunnes menevät läpi.”