Kirkon katsottava z-sukupolven silmin huomiseen

Rauman uusi kirkkoherra Valtteri Virta puhuu Länsi-Suomen haastattelussa tarpeesta päivittää kirkon toimintaa uuteen aikaan.

”Kirkon pitää ottaa seurakuntalaiset paremmin mukaan suunnitteluun ja toimintaan. Tarjotaan vähemmän valmiita paketteja ja enemmän vuorovaikutusta”, linjasi Virta.

Rauman tuore kirkkoherra ei ole suinkaan pohdinnoissaan yksin.

Kirkolliskokous hyväksyi perjantaina tulevaisuusmietinnön, jonka mukaan ”kirkon on välttämätöntä uudistaa toimintaansa perusteellisesti”.

Mietinnössä edellytetään, että ”kirkon tulevaisuutta on katsottava milleniaalien ja sitä nuorempien sukupolvien silmin”.

Tulevaisuusvaliokunnan ehdotuksen mukaisesti kirkolliskokous päätti, että kirkko ryhtyy määrätietoisesti kehittämään yhteyksiä nuoriin aikuisiin eli millenniaali- ja Z-sukupolveen.

Tähän voi lisätä, että tulevaisuuteen tiiraajien pitäisi myös uskoa siihen, mitä nuoret silmät näkevät.

Ja sitten vielä uskaltaa rohkeasti kokeilla uusia juttuja, joille näyttäisi olevan tarvetta tai kysyntää.

Nämä kokeilut olisi aloitettava mieluummin heti, annettava niille aikaa ja katsottava mikä toimii.

Jos ei toimi, vanhaan on aina helppo palata.

Siitä, että asioita tehdään eri tavalla kuin ennen, ei tarvitse pahoittaa mieltään. Kirkossa ja seurakunnissa on varmasti aina toimittu parhaaksi katsotulla tavalla.

Mutta ajat muuttuvat, ovat aina muuttuneet.

Toimintamalleja on aina silloin tällöin syytä tarkastella ja muuttaa. Eikä vain kirkossa, vaan yrityksissä, julkisyhteisöissä, yhdistyksissä ja niin edelleen.

Uuden aloittaminen voi joskus tuntua vaikealta. Vielä vaikeampaa on luopuminen. Tämän ikävän totuuden kanssa joudutaan tekemisiin myös seurakunnissa, kun uutta aloitetaan.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun kokeilut muuttuvat jatkuvaksi toiminnaksi, pitää päättää, mistä vähennetään, mitä lopetetaan.

Tai ainakin tehdään toisin, vaikkapa vapaaehtoisvoimin.