Kirkonkellot soivat mestaruuden kunniaksi

Lukko aloitti SM-välierät torstaina voitolla Tapparasta. Joukkueet kohtaavat perjantaina uudelleen Raumalla, taas tyhjässä hallissa. Kuva: Janne Rantanen

Paikallinen sanomalehti vaihtoi keskiviikkona nimiönsä Salon Vilppaan ensimmäisen SM-kullan kunniaksi. Etusivun päällä ei lukenut tutusti mustalla Salon Seudun Sanomat, vaan punaisella Salon Seudun Viikingit.

Salon seurakunnan kirkoissa puolestaan soitettiin kelloja koripallon suomenmestaruuden takia.

”Salo ja me kaikki tarvitsemme tätä kollektiivista iloa tällaisena keväänä. Liian paljon soitetaan surukelloja, nyt soitetaan ilokelloja”, perusteli idean äidiksi mainittu pappi Suvi Laaksonen Turun Sanomissa.

Pettymysten keväitä on Salossa takana. Vilpas on muun muassa hävinnyt finaaleissa 2017 ja 2018. Sitä makeammalta mestaruus salolaisille nyt maistuu.

Hienoon urheilutarinaan sopii, että kultajuhliin päättyi yhden menestyneimmän suomalaiskoripalloilijan ura. Nelikymppinen Teemu Rannikko palasi vielä kerran kentille oltuaan sivussa vuoden päivät.

”Urheilussa on kaikista hienointa, kun voittaa jotakin ja näkee, miten monta ihmistä tekee iloiseksi”, Rannikko sanoi Ylen haastattelussa.

Raumalla eletään suurten toiveiden sinikeltaista kevättä, jälleen kerran. Kuten urheilusivuillamme eilen mieliin palautettiin, Lukko pelaa SM-välierissä kymmenettä kertaa.

Usein on ollut kaikki mahdollisuudet edetä ”päätyyn asti”. Liigavuosien mitalisaalis on toistaiseksi yksi hopea ja neljä pronssia.

Hienon tarinan käsikirjoitus on valmis. Viime keväänä Lukko menetti kenties ”kaikkien aikojen tilaisuuden”, kun kausi vihellettiin koronan takia poikki juuri, kun pudotuspelien piti alkaa.

Draamallista väriä ja tunnetta lisää Lukon päävalmentajan pitkä poissaolo koronatartunnan vuoksi. Pekka Virta taisteli hengestään teho-osastolla runkosarjan loppukirin ajan.

Virta kuntoutui niin, että pystyy poikkeusjärjestelyin johtamaan tiimiään pudotuspeleissä, joihin hänen neljän vuoden projektinsa Lukossa päättyy.

Jännittäviä yhteisöllisiä elämyksiä Raumalla nyt joka tapauksessa koetaan.

Eikä se ole keneltäkään tai mistään pois.