Kiusaamisen kokemusasiantuntijat

Kiusaaminen eri muodoissaan on jatkunut vuosikymmeniä, joten asian hallitsevia kiusaajia on joukossamme huomattava joukko. Voisivatko nämä ”sankarit” tulla esiin kaapeistaan ja lähteä kertomaan tunnoistaan silloin ennen ja nyt. Nämä entiset kiusaajat, jos ketkä, ymmärtävät tätä kiusaamiseen liittyvää ongelmakenttää.

Kiusaajat toimivat ja toimivat aikanaan erimuotoisina joukkioina, joten voivat nyt jälkikäteen kokoontua ja iskeä viisaat päänsä yhteen yhteisen edun nimissä. Näissä ryhmääntymisissä syntyy varmasti ideoita, joilla he voivat lähteä valistamaan nykypolven heikäläisiä. Kokemusasiantuntemuksellaan he ymmärtävät lähestyä oikeilla termeillä nykynuorisoa näissä ongelmallisissa tilanteissa.

Entisillä kiusaajilla on tuntemusta omista lähtökohdistaan silloin aktiiviaikoinaan. Lisäksi he voivat kertoa tuntemuksistaan jälkikäteen esimerkiksi muistiin jääneistä painajaisunista. Uskoisin, että harva kiusaaja on selvinnyt ilman jälkikaikuja tekemisistään. Jos ovat selvinneet, on syytä varata aika terapiaan.

Koulukiusaamiseen voimme puuttua pehmeillä valvontamenetelmillä. Entisaikojen koulujen talkkarit olivat oivia lisäsilmiä koulun arjessa. Talkkarit toimivat varsinaisesti koulukiinteistöjen kunnossapidossa, joka nykyisin on jonkun kiinteistöyrityksen hoidossa. Huoltoyrityksen näkökulma on kiinteistö, joten panokset eivät riitä vähäisessäkään määrin ympärillä tapahtuvaan.

Mistä näitä kiusaavia joukkioita sikiää? Kokemuksia joukkion syntymisestä voimme havaita koulun ulkopuolisesta harrastustoiminnasta. Esimerkiksi seudun urheilun valtalajin harrastajat helposti kuvittelevat olevansa seudun kuninkaita, jolloin heitä ei koske tavalliset säännöstöt.

Joukkueiden valmentajilla, huoltajilla ja johtajilla tulee olla valppaat hoksottimet. Syntyvät haitalliset ryhmittyvät kyllä näkyvät tarkkasilmäiselle. Elämäähän on muissakin muodoissa kuin vain joissakin määrätyissä harrasteissa. Yleisemminkin harrastetoiminnan monimuotoisuutta tulee valppaalla mielellä varjella yhteisössämme. Erityisesti yhteiskuntamme rahoituksen suuntaamisella voimme vaikuttaa tähän yksisilmäisyyteen.

HTere