Kivijalkaliikkeet häviävät ja suuret marketit voittavat liikkumisrajoitusten aikana

Pääministeri Sanna Marin (sd.) perusteli torstain tiedotustilaisuudessa liikkumisrajoituksia, joita on tulossa pahimmille korona-alueille. Tämänhetkisen koronatilanteen mukaan ihmisten kohtaamisia rajoitettaisiin pääkaupunkiseudulla ja Turussa.

Hallituksen lakiluonnos on herättänyt paljon kysymyksiä. Esimerkiksi: mikä on välttämätöntä liikkumista tai ostamista?

Kaukaa katsomalla näkee joskus paremmin.

Samanlaisia rajoituksia on määrätty useimmissa Euroopan maissa pandemian eri vaiheissa. Tulkinnat ovat olleet tiukempiakin kuin Suomessa nyt esitetään.

Rajoitusten noudattamista on valvottu ja sakkorangaistuksia jaettu.

Lain tarkoitusta painotti THL:n johtaja Mika Salminen. Tavoite on, ettei Suomeen tulisi paha tilanne.

Se on, ikävä kyllä, täysin mahdollista. Epidemia ryöpsähti nopeasti muun muassa Irlannissa, Belgiassa, Tshekissä ja Portugalissa, kun herkemmin tarttuva virusmuunnos alkoi levitä.

Kaikkein pahinta on reagoida liian myöhään, sanoi Salminen. Siinä hän on oikeassa.

Kunnolliset suomalaiset ymmärtävät, että pakon edessä tehdään mitä pitää. Jos pakista on kaivettava esiin se järeinkin työkalu, niin sitten kaivetaan.

Kivijalkakaupalle ja palveluille liikkumisrajoitukset olisivat kova isku. Erikoisliikkeet menettäisivät euroja suurille marketeille.

Hallituksen infossa pääministeri ja alivaltiosihteeri Timo Lankinen linjasivat, ettei vaikkapa koriste-esineiden ostaminen ole välttämätöntä – mutta niiden ostaminen ruokahankintojen yhteydessä onkin mahdollista.

Varmaan moni liike sulkee ovensa, päätteli Marin.

Pääministerin päätelmä osuu varmasti oikeaan. Tilanne ja pelisäännöt ovat epäreilut.

Sitä suuremmalla syyllä Marinilta olisi kaivannut konkreettisempaa ja vahvempaa lupausta kuin "hallitus valmistautuu tukemaan yrityksiä".

Valmistautuu?

Koronakriisin kanssa eletään toista vuotta. Niin yritysten kuin niiden työntekijöiden pahan päivän varat on käytetty aikaa sitten.

Tukilupaus tarvitaan heti tänään ja rahaa huomenna. Jokseenkin kirjaimellisesti.