Kun hallitusohjelma oli julkaistu, tämän kirjoittaja kysyi eräältä ammattiliiton toimitsijalta, joko soppatykkejä valmistellaan käyttöön syksyisille toreille. Ei vielä, klapeja vasta pilkotaan patojen lämmittämiseksi, kuului vastaus.
Selväksi kumminkin kävi, ettei Petteri Orpon hallituksen ohjelma miellyttänyt ay-aktiiveja: harvinaisen oikeistolainen, työnantajapuolen kirjoittama, leikkaukset kohdistuvat palkansaajiin ja pienituloisiin – siinä kriittisiä arvioita.
Yhtä selväksi tuli, että järjestöllisiä toimia seuraisi.
Siis ainakin mielenilmauksia, protesteja, ulosmarsseja – todennäköisesti lakkojakin.
Nyt klapeja tarvitaan. SAK ja sen jäsenliitot kertoivat torstaina, että poliittiset työtaistelutoimet alkavat ensi tiistaina.
Tänään perjantaina luvataan tarkempaa tietoa mitä ja missä tiistaina tapahtuu.
Työtaistelutoimet jatkuvat kolmen viikon ajan ja kattavat koko maan. Liitot ilmoittavat niistä yksi kerrallaan aina neljä päivää ennen tapahtumaa.
Ei vaaranneta ihmisten henkeä, terveyttä tai omaisuutta, linjasi SAK:n varapuheenjohtaja Katja Syvärinen, joka nimitti liittojen toimia hätähuudoksi.
Syvärinen arvosteli hallituksen poimineen muissa Pohjoismaissa viime vuosina tehdyistä lakimuutoksista ”rusinat pullasta elinkeinoelämälle”.
Ammattiliittojen johtajat syyttävät hallitusta tunkeutumisesta työmarkkinoille.
Monet näkevät hallitusohjelman esitysten taustalla myös ideologista halua vähentää ammattiliittojen painoarvoa. Saattaa siinä perääkin olla.
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto moitti henkilökohtaisia lakkosakkoja ja ”potkulakia”. Hän väitti, että niillä halutaan luoda pelkoa ja epävarmuutta työntekijöihin, jotta nämä ottavat kiltisti vastaan minkä saavat.
Palvelualojen PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen ilmaisi huolensa siitä, että hallituksen ajamat eri muutokset kohdistuvat negatiivisesti samoihin ihmisiin ja perheisiin.
Niin kirpeitä kommentit ovat, että lakoilta ei taideta välttyä. Hallitus voi perääntyä yksityiskohdissa, mutta valittu linja pitänee.