Kohti uutta normaalia

Kun tämän lauseen toi meillä Suomessa esille pääministeri Sanna Marin, syntyi mielenkiinkoinen ”hälinä”. Mitä on uusi normaali?

Eihän tätä varmuudella kukaan tiedä. Suuret kansainväliset järjestöt ovat täysin pallo hukassa. Lännen rahalaitoksista pahasti nilkuttavat Kansainvälinen valuuttarahasto sekä Maailmanpankki. Kiina luo omaa kilpailevaa talous- ja rahoitusjärjestöä.

Maailman terveysjärjestö kamppailee omissa vaikeuksissaan. USA:n ja Kiinan koronaviirusta koskevat erimielisyydet, sekä niin taloudelliset kuin sotilaallisetkin erimielisyydet heijastuvat koko maailman toimintaan.

Yhdysvallat on niin taloudellisesti kuin sotilaallisesti maailman vahvin valtio. On ikävää että maailman johtavan valtion presidentti katkaisee suhteita eri valtioihin, sekä suuriin kansainvälisiin niin taloudellisiin, terveydellisiin kuin myös sotilaallisiin järjestöihin.

Huolestuttavaa on myös Yhdysvaltojen sisäpoliittinen tilanne. Yhdysvaltojen heikot sosiaalipalvelut ovat keskeinen katuväkivallan syy. Viranomaisten, polisien asenne kansalaisia varsinkin värillisiä kohtaan on ennakkoluuloinen ja väkivaltainen.

Tämä on huolestuttavaa Yhdysvaltojen sisäisen turvallisuuden kannalta. Yhdysvallat on lisäksi pahasti poliittisesti jakautunut.

Kansainvälinen ulkopolitiikka on muuttunut. Valtapolitiikassa niin Kiina kuin Venäjä odottavat Yhdysvaltojen niin taloudellista kuin sotilaallista heikentymistä. Kiinasta on tullut vahva kansainvälinen vaikuttaja, jota on vaikea pysäyttää.

Sanoisin että oikea tie on yhteistyö ja neuvottelu, neuvottelu, vieläkin neuvottelu.

”Kansainvälinen ulkopolitiikka on muuttunut. Valtapolitiikassa niin Kiina kuin Venäjä odottavat Yhdysvaltojen niin taloudellista kuin sotilaallista heikentymistä.”

Markku Palonen