Kohtuutonta sakottaa työmatkalaisia

Poliisin liikenneturvallisuuden valvonta näyttää olevan nykyisin pelkästään autoilijoiden nopeuden valvontaa ja mittaamista, jota tekevät pääosin peltipoliisit, tuumaa mielipidekirjoittaja.
Poliisin liikenneturvallisuuden valvonta näyttää olevan nykyisin pelkästään autoilijoiden nopeuden valvontaa ja mittaamista, jota tekevät pääosin peltipoliisit, tuumaa mielipidekirjoittaja. Kuva: Esa Urhonen

Poliisin liikenneturvallisuuden valvonta näyttää olevan nykyisin pelkästään autoilijoiden nopeuden valvontaa ja mittaamista, jota tekevät pääosin peltipoliisit.

Yleensä nämä pienet ylinopeu- det kasitiellä ja muilla pääteillä eivät juuri aiheuta minkäänlaisia vaaratilanteita, kun muita autoja ei juuri näy, eikä edes liittymiä ole ihan lähellä.

Kesäkuun alussa välähti taas, kun ajoin Tallikedon ABC-liikenneasemalta kaupungin keskustaan päin. Nyt oli siviilipoliisiauto parkkiruudussa mittaamassa nopeuksia.

Tämä pieni ylinopeus oli hyvin hetkellinen, koska olin jo vähentämässä nopeutta, kun tunnen paikan hyvin. Siinä on heti liikenneaseman kuusiaidan jälkeen suojatie ja sitten Tuulensuunkatu, joka on samanarvoinen Tallikedonkadun kanssa.

Tällaisia hetkellisiä ylinopeuksia kaupunkialueella näkee hyvin paljon, erityisesti liikennevaloissa, kun ennen risteystä otetaan oikein vauhtia keltaisen valon palaessa.

Nopeusrajoituksia rikotaan – se on selvää, mutta aika harvoin nämä pienet ylinopeudet aiheuttavat vaaratilanteita. Paljon enemmän rikotaan muita liikennesääntöjä, kuten kännykkään puhuminen ajon aikana, joka on hyvin yleistä, kun mitään valvontaa ei ole.

”Aika harvoin nämä pienet ylinopeudet aiheuttavat vaaratilanteita.”

Eniten vaara-tilanteita aiheuttavat punaisia valoja päin ajavat autoilijat, jolloin erityisesti jalankulkijat ovat suojatiellä usein vaarassa.

Tuntuu kohtuuttomalta, että rehellisiä yrittäjiä ja veronmaksajia, jotka työllään hankkivat verotuloja sakotetaan vielä työmatkalla.

Markku Ollila

Johtava konsultti