Koirarekisteristä koirallisten uusi velvoite

Kuva: Juha Sinisalo

Koiranomistajia odottaa vuodenvaihteen jälkeen uusi velvollisuus. Kaikki koirat on nimittäin jatkossa rekisteröitävä Ruokaviraston uuteen viranomaisrekisteriin.

Rekisterin tavoitteena on muun muassa ehkäistä pentutehtailua ja laitonta maahantuontia sekä parantaa yleisesti koirien hyvinvointia.

Koiranomistajilla on ensi vuosi aikaa ilmoittaa oma karvatassu rekisteriin.

Rekisteröintiä varten koira pitää mikrosiruttaa. Siru toimii vähän samalla tavalla kuin ihmisen henkilötunnus. Sirun lisäksi rekisteriin pitää ilmoittaa muun muassa koiran rotu, syntymäaika ja nimi. Omistajan pitää muistaa ilmoittaa rekisteriin myös koiran kuolema tai mahdollinen katoaminen.

Suomessa on kaikkiaan noin 700 000 koiraa, joista noin 500 000 on jo sirutettu. Koiran sirutuksen voi hoitaa muun muassa eläinlääkärissä.

Mitään rekisteriä ei Suomessa pidetä ilmaiseksi, ei myöskään tätä uutta koirarekisteriä. Mitä ilmoittaminen tulee maksamaan, sitä ei maa- ja metsätalousministeriö ole vielä päättänyt. Ruokaviraston mukaan summa tulee olemaan korkeintaan joitakin kymppejä. Maksulla on tarkoitus lähinnä kattaa rekisterin pidosta aiheutuvat kulut.

Jos siis koira pitää siruttaa ja ilmoittaa rekisteriin, aiheutunee siitä omistajalle helposti lähes 100 euron kustannus.

Koirien rekisteröinnin valvonta on hankalaa, eikä sitä tulla tekemään systemaattisesti. Tiedot tarkastetaan muun muassa silloin, kun halutaan tietää kuka on koirasta vastuussa. Tällainen tilanne voi tulla eteen esimerkiksi eläinsuojeluilmoitusten yhteydessä. Muuten koira kuuluu kotirauhan piiriin, eikä rekisteröintejä tulla siis kotiin tarkastamaan.

Myös Kennelliitolla on oma rekisteri käytössään. Sinne rekisteröidään vuosittain noin 50 000 koiraa. Rekisterissä on kaikkiaan yli puoli miljoonaa elossa olevaa koiraa.

Nyt perustettavaan viranomaisrekisteriin ei tallenneta koiran sukutauluja eikä harrastustoimintaan liittyviä tietoja. Kennelliiton rekisterissä ne sen sijaan ovat edelleen näkyvillä.