Koirille löytyy Raumalta varmasti muitakin uintipaikkoja kuin Tuomoniemen uimaranta

Olipa taas rakentava keskustelu ulkomaalaisen rouvan kanssa. Olin käskenyt hänen tytärtään poistumaan uimarannaltamme koiransa kanssa. Tytär väitti, että netissä oli annettu lupa mennä koiran kanssa uimarannallemme ja kaupungin laittamia koirakieltomerkkejä ei kuulemma tarvitse noudattaa.

Tytär loukkaantui häädöstä ja soitti äidin paikalle. Äiti tietysti oli raivoa täynnä siitä, että olin hänen tytärtään mennyt kieltämään. Rouva väitti soittaneensa kaupungille ja sieltä oli annettu lupa koiran viemiseen rannalle, tosin hän ei pystynyt nimeämään luvan antajaa.

Kieltomerkit, järjestyslaki, metsästyslaki jne. on paperia kun minä vien koirani rannalle, ”soita vaikka poliisille”. Tytär oli itkuinen ja pyysinkin häneltä anteeksi, ja sainkin, mutta sekään ei mammalle kelvannut, komensi tytön pois.

Olisi varmaan kuitenkin ollut hyvä, jos olisin kertonut juurta jaksaen tytölle miten Suomessa ja Raumalla on asioita, joita hänen pitää huomioida, jos hän kulkee koiran kanssa silloin, kun vanhemmat eivät ole mukana ja ota vastuuta koirasta. Tosin koiraa koskevien määräysten kertominen lapsille on heidän vanhempiensa vastuulla, mutta millä kerrot, jos heillä ei itselläkään ole mitään hajua asiasta.

On muuten aika häkellyttävää joutua keskustelemaan, ehkä noin kerran kesässä, henkilön kanssa, jolle isi tai äiti on antanut luvan toimia terveen järjen ja lain vastaisesti. Kun kerroin äidille, että koira pitää olla hihnassa kiinni, niin vastaus oli se tyypillinen; ”ei se mitään tee”.

Esimerkiksi ranta-alueella on todella paljon linnunpesiä. Vaikka hanhet eivät ole kovassa suosiossa tällä hetkellä, niin ne ovat kuitenkin toistaiseksi suojeltuja ja niillä on lain mukaan oikeus köllötellä poikasineen rannalla, mutta koirien ei ole lupa juosta vapaana niitä kiusaamassa.

Kaikki ihmiset eivät pidä koirista, jotkut jopa pelkäävät, eivätkä syyttä. Suomessa on paljon koiria, eikä niitä voi siitä syyttää, että osa niiden omistajista ei osaa, eikä välitä, huomioida toisia ihmisiä tai muita luontokappaleita. Koirat ovat ihan ok, mutta samaa ei ihan kaikista omistajista voi sanoa.

En nyt halua tässä kerrata eri lakeja ja määräyksiä, jotka koskevat koiraa. Jokainen voi niitä vapaasti lukea esimerkiksi netistä, se taas onkin sitten toinen juttu kiinnostaako.

Olin myös yhteydessä kaupungin terveysvalvontaan ja liikuntatoimistoon. Kummassakaan paikassa ei tiedetty heiltä annetun lupaa koiran viemiseen samalle uimarannalle, jota myös ihmiset käyttävät. Koirille varmaan löytyy paikkoja, missä niitä voi uittaa. Ehkä kaupunki voisi olla aloitteellinen ja nimetä selvästi paikat, joissa koiratkin voisivat nauttia kesän riemuista ja mennä uimaan.

Liikuntatoimen Jouni Lehto lupasi ystävällisesti opastaa ja kertoa juurikin koiran kanssa liikkumiseen liittyvissä asioissa, jos jollain on kysyttävää. Hänen kertoman mukaan tilanne ei ole ollenkaan niin toivoton, etteikö koiran kanssa uimaan pääsisi. Mekin olemme neuvonneet useita kyselijöitä muualle omalta omiin ja lastemme uimaharrastuksiin varatulta uimarannalta.

Kerrottakoon nyt samalla kun kerran on mahdollisuus, että uimarannallamme on kolme varsin kohtuullista sääntöä: 1) vie omat roskasi pois, 2) älä heittele vaivalla kerättyjä kiviä mereen kivilaituristamme, 3) älä tuo minkään kokoista koiraa (koskee myös lehmiä ym. lemmikkejä) uimarannalle. Jos sinusta tuntuu, ettet halua kunnioittaa Suomen lakia, kaupungin järjestyssääntöjä ja muita ihmisiä, niin eikö ole parempi, ettet tule ollenkaan.

Kesäisin terveisin

Rantaparturit