Kokoomus ei tukenut rkp:n Henrikssonia, vaikka puolueita erottaa vain nimi

Eduskunnassa käytiin taas ministerin erottamisnäytelmä. Tällä kertaa perussuomalaisten ”tuomiolla” oli oikeusministeri RKP:n Anna-Maja Henriksson, joka sai äänestyksessä eduskunnan luottamuksen selvin numeroin 103 -66.

Kuntavaalin siirtämisestä epäluottamusta Henrikssonille esittänyt Jussi Halla-aho sai ainakin puolueelleen haluamaansa julkisuutta. Sen sijaan kokoomuksen persukimpalla ei julkisuudessa metelöity. Kokoomuksen paikalle olleista 28 kansanedustajaa äänestivät halla-aholaisten tavoin Henrikssonin epäluottamuksen puolesta. Tätä julkisuuden ulkopuolella hämmästeltiin.

Kokoomuksen äänestyskäyttäytyminen tuskin kuitenkaan puolueiden ”salarakkauteen” mitään ryppyjä jättää. Kokoomus ja RKP ovat aina olleet aatteellisesti sekä käytännön poliittisessa ajattelussa saman mielisiä. Puolueita erottaa vain nimi.

Henrikssonkaan ei kokoomuksen äänestystempusta numeroa tehnyt. Henriksson kummasteli vain perussuomalaisten käytöstä. Hän piti sitä kaksinaamaisena.

Perussuomalaiset hyväksyivät aiemmin eduskunnan perustuslakivaliokunnassa kuntavaalin siirtämisen huhtikuusta kesäkuulle. Myös kokoomus oli mukana saman valiokunnan yksimielisessä vaalin siirtopäätöksessä.

Myös enemmistö suomalaisista kannattaa koronan takia kuntavaalin siirtämisen. Oikeusministerille epäluottamuksen esittäminen oli Halla-aholta pelkää politikointia julkisuuden haku mielessä. Siinä hän onnistui.

Pentti Välimaa