Kokoomus haastaa: esittäkää ohjelmanne

Raumalainen kansanedustaja Matias Marttinen veti työryhmää, joka valmisteli kokoomuksen talousohjelmaa.
Raumalainen kansanedustaja Matias Marttinen veti työryhmää, joka valmisteli kokoomuksen talousohjelmaa. Kuva: Juha Sinisalo

Kokoomus julkaisi viime sunnuntaina risteilyllä uuden talouspoliittisen ohjelmansa, jonka valmistelua työryhmän puheenjohtajana veti raumalainen kansanedustaja Matias Marttinen (LS 29.1.).

”Tässä on meidän näkökulmasta jo paljon aineksia mahdollista uutta hallitusohjelmaa varten. Toivottavasti myös muut puolueet julkaisevat omia esityksiään siitä, miten julkinen talous voidaan tasapainottaa. Vielä on ollut aika hiljaista”, kommentoi Marttinen Länsi-Suomelle.

Vähintään yhdeksän miljardia euroa kahden seuraavan vaalikauden aikana. Niin suureksi valtiovarainministeriön virkamiehet arvioivat julkisen talouden tasapainottamisen tarpeen.

Kaikissa puolueissa myönnetään, että tasapainottaa pitää. Näkemykset eroavat vain siinä, missä ajassa ja millä keinoin temppu tulisi tehdä.

Kokoomuksen ohjelmassa on kuuden miljardin euron tasapainotus ensi vaalikaudella, siis vuosina 2023–2027.

Menoja sopeutettaisiin säästämällä vähemmän tärkeistä kohteista ja jarruttamalla indeksejä. Esimerkiksi työttömyysturva ei saisi kasvaa palkkatasoa nopeammin.

”Olen rehellinen. Tulevina vuosina on tehtävä vaikeita ratkaisuja, jotta talous saadaan kestävälle pohjalle. On säästettävä. Meidän on tehtävä valintoja”, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi risteilyllä.

Tulojen lisääminen on tasapainottamisen toinen tie, puhutaan sitten kotitaloudesta, yrityksestä, kunnasta tai valtiosta.

Kokoomus ei halua nostaa ansiotuloveroja, vaan päinvastoin keventää verotusta kaikissa tuloluokissa.

Sen sijaan puolue tavoittelee 100 000 uutta työllistä ”rakenteellisilla päätöksillä”. Onnistuessaan se vahvistaisi puolueen mukaan julkista taloutta yli kahdella miljardilla eurolla.

Jos kokoomus voittaa vaalit, niin kuin gallupit ennustavat, Marttisen johdolla työstetty talousohjelma on vahvaa valuuttaa hallitusneuvotteluissa.

Toivottavasti kilpailevia talousohjelmia pian esitellään ja tästä tärkeästä teemasta puhutaan vaaliväittelyissä.