Kokoomusjohtaja uhoaa kuin koronaa ei enää olisi

Kokoomuksen Porin puolue- kokouksessa puheenjohtaja Petteri Orpo uhosi kaataa Sanna Marinin (sd) johtaman hallituk- sen. Orpon uho sai julkisuudessa huomiota pelottavan näyttävästi juuri nyt, kun koronavirustilanne niin Suomessa kuin muuallakin on yhä pahenemassa. Tämä huolestuttaa tavallisia suomalaisia.

Uhon taustalta lienee Orpon huoli omastakin tulevaisuudestaan puoluejohtajana. Orpo on antanut ymmärtää, että hän haluasi jatkaa kokoomuksen puheenjohtajana ensi vuoden kevään kuntavaalien jälkeenkin.

Julkisuudessa on jo avoimesti ennakoitu, että Orpon puheenjohtajuutta vaanivat puolueen varapuheenjohtajiksi valitut Elina Lepomäki ja Antti Häkkänen. Jos kokoomuksessa ei edelleenkään luoteta naiseen, niin Häkkänen on vahvoilla.

Orpon taistelu puheenjohtajapaikastaan on siis alkanut. Kokoomusjohtaja onkin kevään kuntavaaleissa pakkovoiton edessä. Orpo aloitti kampanjansa maalailemalla kuntien taloudelle synkkää tulevaisuutta. Se tietää hänen mukaansa lomautuksia ja irtisanomisia.

Orpon kestoteemana on myös Marinin hallituksen röykyttäminen. Orpo on jo heitellyt hallitukselle syytöksiä muun muassa niin Jämsän Kaipolan tehtaan lopettamisesta kuin valtion velkaantumisesta. Orpo ei halua tunnustaa, että velkaa on koronan takia otettu juuri yritysten ja työpaikkojen pelastamiseksi.

Orpon jatkuvat työllisyyspuheet kyllä ennakoivat sitä, ettei hallituksen kohta alkavasta budjettiriihestä tule ulos sellaisia työllisyystoimia, jotka Orpo hyväksyisi. Eikä se ole mahdollistakaan, koska miehen poliittinen tavoite on hallituksen kaataminen.

Pentti Välimaa

Pori