Korkeakoulututkinto joka toiselle nuorelle

Hallitus hyväksyi torstaina koulutuspoliittisen selonteon. Kuten aiemmin on kerrottu, tavoite on kunnianhimoinen: vuonna 2030 vähintään puolet nuorista aikuisista suorittaisi korkeakoulututkinnon.

Nyt osuus on reilut 40 prosenttia ikäluokasta.

Selonteko menee seuraavaksi eduskuntaan. Selonteon on määrä ohjata päätöksentekoa lähivuosina.

Todella kovaksi tavoitteen tekee se, että ikäluokat Suomessa pienenevät. Korkeakoulutuksen aloituspaikkojen lisääminen laadusta tinkimättä on kovan työn takana.

Se, mihin uudet aloituspaikat sijoittuvat merkitsee paljon.

Satakunnassa korkeakoulutettujen osuus on alhaisempi kuin Suomessa keskimäärin.

Paljon puhutun ja pitkään jatkuneen väkikatomme ytimessä on nuorten muutto yliopistokaupunkeihin. Monet jäävät sille tielleen.

Siksi juuri nyt olisi otollinen aika kasvattaa ja laajentaa korkeakoulutusta maakunnassa.

Mahdollisuuksia on paljon Satakunnan ammattikorkeakoulussa, Turun yliopiston Rauman kampuksella sekä Porin yliopistokeskuksessa, jossa on runsaasti Turun ja Tampereen yliopistojen koulutuspaikkoja.

Vielä parempi, jos lisäpaikkoja saadaan nimenomaan aloille, joilla Rauman seudulla on työpaikkoja tarjolla.

Osa ratkaisua on sama kuin osaavan työvoiman tarpeen täyttämisessä eli maahanmuutto. Selonteon mukaan ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden määrän pitäisi kolminkertaistua kymmenessä vuodessa.

Tieto Suomesta kansainvälisen kärkitason koulutusmaana on laajalle levinnyt.

Muutenkin Suomen maine on erinomainen. Monissa vertailuissa Suomi nousee aivan huipulle. Suomalaiset ovat muun muassa maailman onnellisin kansa.

Korkeakouluopiskelijoiden houkuttelu maahan ei olekaan erityisen vaikeaa. Mutta miten heitä saisi jäämään Suomeen valmistumisen jälkeen?

Ilmiö tunnetaan hyvin Satakunnassa ja erityisesti Raumalla, jossa on pitkään ollut paljon Samkin kansainvälisiä opiskelijoita.

”Juuri nyt olisi otollinen aika kasvattaa ja laajentaa korkeakoulutusta maakunnassa.”