Korkeakoulututkintoja Raumalla vuodesta 1975

Rauman seminaari, nykyisin Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Rauman kampus, on pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut Turun yliopiston yksikkö.

Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Rauman kampus on kohtuullisen suuri, alueellinen yliopistollisten korkeakoulututkintojen toteuttaja, ja lisäksi se edustaa myös kohtalaisen kokoista työnantajaa Rauman kaupungissa.

Vuonna 2016 juhlistettiin raumalaisen opettajankoulutuksen 120-vuotista taivalta. Matka tähän alkoi vuonna 1896 Nikolai II keisarillisen majesteetin armollisesta julistuksesta. Keisari antoi tuolloin perustaa Suomeen kaksi yksinkertaista seminaaria: miesten seminaarin Raumalle ja naisten seminaarin Raaheen.

Rauman seminaari, nykyisin Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Rauman kampus, on pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut Turun yliopiston yksikkö. Vuosina 1898–1899 valmistuivat ensimmäiset rakennukset Myllymäelle, japuutarhaopetus tuli opettajankoulutuksen opetussuunnitelmiin jo 1912. Vuonna 1921 seminaari muutettiin keskikoulupohjaiseksi mies- ja naisseminaariksi.

Tuolloin naisopettajia koulutettiin Raumalla vain viiden vuoden ajan. Sotavuosina 1941–1944 seminaarin rakennukset olivat pääasiassa sotasairaalana ja saksalaisten käytössä.

Naisopettajien kouluttaminen aloitettiin uudelleen, miesten rinnalla vuonna 1969.

Vuonna 1975 Rauman opettajankoulutus liitettiin osaksi juuri perustettua Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekuntaa. Näin akateeminen luokanopettajakoulutus alkoi ensin kolmivuotisena korkeakoulututkintona ja muuttui sitten syksyllä 1979 maisteritasoiseksi, joka on nykyinen ylempi korkeakoulututkinto.

Kahden erillisen opettajankoulutuslaitoksen, Rauman ja Turun, yhdistäminen yhdeksi laitokseksi tapahtui 1.1.2010, jolloin Rauman opettajankoulutuslaitos lakkasi hallinnollisessa mielessä olemasta. (https://www.utu.fi/fi/Ajankohtaista/Uutiset/Sivut/raumalla-120-vuotta-opettajankoulutusta.aspx)

Raumalla on luokanopettajan ja varhaiskasvatuksen opettajan tutkinto-ohjelmat sekä varhaiskasvatukseen painottunut kasvatustieteen maisteriohjelma ja käsityön aineenopettajan tutkinto-ohjelma. Raumalla koulutetaan myös vuosittain varhaiserityiskasvatusopettajia, erityisluokanopettajia ja erityisopettajia, joilla on käsityön aineenopettajatutkinto.

Lisäksi Raumalla toteutetaan Bachelor of Arts -luokanopettajatutkintoa, joka on kansainvälinen alempi korkeakoulututkinto. Luokanopettajan, käsityön aineenopettajan ja varhaiskasvatuksen maisterin tutkinnot ovat ylempiä korkeakoulututkintoja eli maisterintutkintoja. Varhaiskasvatuksen opettajan tutkinto on alempi korkeakoulututkinto eli kandidaatintutkinto.

Jos tarkastellaan Rauman kampuksen viimeisen 10 vuoden läsnäolevien opiskelijoiden määrää/lukuvuosi, on se vaihdellut seuraavasti: alempi korkeakoulututkinto (varhaiskasvatuksen opettajat) 127-281 ja ylempi korkeakoulututkinto (luokan- ja käsityön aineenopettajat) 623-709 (https://update.utu.fi/fi/Yliopisto/avaintiedot/opiskelutilastot/opiskelijat/Sivut/home.aspx.).

Varhais-kasvatuksen opettajaopiskelijoiden vaihteluväliin vaikuttaa olennaisesti se, että sisäänotto on muuttunut vuodesta 2012 lähtien 60 opiskelijan sisäänotosta vuoden 2018 120 opiskelijan sisäänottoon. Ensi vuonna varhaiskasvatuksen opettajien sisäänotto nousee 140 opiskelijaan. Tohtorikoulutettavia on vuosina 2009-2018 ollut läsnäolevina 21-50 opiskelijaa. Raumalla korkeakoulututkintoa suorittavien opiskelijoiden lukumäärän vaihteluväli on vuosien 2009-2018 aikana ollut siis 771-1040 opiskelijaa.

On tärkeää, että kahdella eri paikkakunnalla toimivilla kampuksilla on omat roolinsa ja ne molemmat ovat tarpeellisia Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen toiminnalle. Rauman ja Turun kampuksen yksi hallitseva ero on se, että Rauma toimii Turun yliopiston opettajankoulutuksen filiaalina eli etäpisteenä.

Rauma onkin ainoa jäljellä oleva opettajankoulutuksen filiaali, kun Savonlinnan opettajankoulutus siirtyi Joensuuhun syksyllä 2018. Kampuksen lakkauttaminen ja lähes 1000 opiskelijan lähteminen Savonlinnasta vaikutti kaupungin ja alueen talouselämään sekä muihin toimintoihin heikentävästi.

Turun yliopisto on katsonut, että sen toiminta on tärkeää ja merkityksellistä Satakunnassa ja Raumalla. Tätä ajatusta tukevat myös yliopistohallinnon viimeaikaiset päätökset investoida kampuksen tiloihin ja toimintaan.

Pikkunorssi -päiväkoti on yksi upea ja rohkea esimerkki tästä. Päiväkoti tulee toimimaan Turun yliopiston ja Rauman kaupungin välisenä laaja-alaisena ja tiiviinä yhteistyökumppanina, jonka toiminta tukee sekä varhaiskasvatuksen opettajakoulutusta ja alan tieteellistä tutkimusta, että lapsiperheiden hyväksi tehtävää varhaiskasvatustyötä.

Pikkunorssin sijainti kulttuurihistoriallisesti kiinnostavassa ja arvokkaassa ympäristössä sekä opettajankoulutuslaitoksen puutarhan välittömässä läheisyydessä, mahdollistaa ympäristöä hyödyntävän moniaistisen ja monialaisen pedagogiikan. Raumalla tullaan siis tulevaisuudessa tekemään kansallisesti ja kansainvälisesti varhaiskasvatuksen opettajankoulutuksen kehittämisen pioneerityötä!

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut