Korona innosti tekemään lapsia

Arkistokuva: Juha Sinisalo

Koronavuodet piristivät syntyvyyttä myös täällä Satakunnassa. Valitettavasti mistään jatkuvasta vauvabuumista ei voida kuitenkaan puhua. Koronakriisin hälvennyttyä myös syntyvyydessä nähty kasvupiikki on laskemassa.

Vuonna 2021 Suomessa syntyi 6,6 prosenttia enemmän vauvoja kuin vuonna 2020. Yhteensä uusia suomalaisia syntyi 49 728.

Suomalaiset ovat aina tehneet lapsia kriisiaikoina. Esimerkiksi 24. elokuuta vuonna 1945 syntyi tiettävästi enemmän ihmisiä kuin yhtenäkään toisena päivänä. Vuoden 1945 syyskuusta tuli puolestaan kaikkien aikojen ennätyskuukausi, jolloin syntyi yli 12 000 lasta. Vuosiennätys saatiin vuonna 1947, jolloin syntyi 108 168 lasta.

Moni ajatteli koronapandemian iskettyä, että nyt jos koskaan on oikea aika yrittää lasta. Työpaikoilla siirryttiin etätöihin, joka toi erilaista joustoa hektiseen elämään.

Toki korona loi ympärilleen myös pelkoa. Moni saattoi ajatella, ettei nyt ainakaan lapsia kannata tehdä.

Ennen lapsi syntyi parikymppisten vanhempien elämään mutkattomammin kuin nykyään. Vuonna 2021 synnyttäneiden keski-ikä oli jo huimat 31,6 vuotta.

Ikä on suurin syy siihen, miksi moni pari joutuu turvautumaan lapsen hankkimisessa hedelmöityshoitoihin. Vuonna 2021 hedelmöityshoitoja aloitettiin noin 14 600 ja hoidoista syntyi 2 400 lasta.

Suomen syntyvyysluvuissa mennään nyt siis ylös ja alas. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen professori Mika Gissler totesi Tehy-lehdessä, että Suomessa näyttäisi nyt olevan yhä enemmän ihmisiä, jotka eivät halua lapsia ollenkaan. Tuoreiden tilastojen mukaan heitä on jo viitisentoista prosenttia.

Syitä sille, miksi lapsia ei haluta, on monia. Ne voivat liittyä muun muassa elämäntilanteeseen, huoleen maapallon liikakansoituksesta tai yksinkertaisesti siitä, ettei koe tarvetta hankkia lasta.

Moni vanhemmuutta harkitseva voi myös kokea suurta ahdistusta täydellisestä äitiydestä tai isyydestä. Henkisen tuen tarve on lisääntynyt. Neuvolatyössä tarvitaankin entistä enemmän myös psykiatrisen sairaanhoitajan ammattitaitoa.