Korona iskee Rauman seutua vasta viiveellä

Koronakriisin vaikutuksista talouteen saatiin lupaavia väliaikatietoja. Näytti jo siltä, ettei pandemian isku olisikaan aivan niin kova kuin keväällä pelättiin.

Esimerkiksi valtiovarainministeriön lokakuun ennuste oli pandemiaoloissa lohdullinen. Suomen talous supistuisi tänä vuonna 4,5 prosenttia. Tämän kuopan täyttämiseen menisi ministeriön arvion mukaan reilut kaksi vuotta.

Paljon sekin toki on.

Se tarkoittaisi menetettyjä tuloja, ja jopa työpaikkoja, palkansaajille. Sekä menetettyjä tuottoja ja kasvavaa velkataakkaa yrityksille, kunnille ja valtiolle.

Kauppakamarien koronakysely paljastaa, ettei tilanne ole paikallisesti noinkaan valoisa. Korona iskee Rauman seutua viiveellä.

Satakunnassa noin 80 prosenttia vastanneista yrityksistä odottaa koronan pienentävän liikevaihtoa loppuvuoden aikana. Puolet vastanneista firmoista on jo vähentänyt henkilöstön määrää.

Peräti 30–50 prosenttia yrityksistä ennakoi tilanteen huonontuvan ja henkilöstötarpeen vähenevän.

Se on ikävää, mutta monessa tapauksessa välttämätöntä. Talouspuskurit, pahan päivän varat, on käytetty puolessa vuodessa palkkojen ja laskujen maksuun.

Mediassa spekuloitiin kesällä, nouseeko koronan toinen aalto Suomessa. Monissa yrityksissä tähän erittäin todennäköiseen mahdollisuuteen alettiin varautua jo hyvissä ajoin.

Satakunnan ja Rauman Kauppakamarien verkostoissa on havaittu yritysten asettaneen jopa virallisia suosituksia tiukempia rajoituksia.

Yritykset sparraavat toisiaan fiksujen ratkaisujen löytämisessä ja asioita ennakoidaan vahvasti, kuvasi Teollisuuden Voiman henkilöstö- ja viestintäjohtaja Jaana Isotalo.

Kulkutautiajan henkeä kaivataan nyt työpaikoille. Vaikka koronatilanne Rauman seudulla pysyisi muuta maata parempana, henkilöstön poissaoloilta ei voida talven flunssakaudella välttyä.

Vaaditaan tavallista enemmän venymistä ja vastuullisuutta, jotta ihmiset ja yritykset saadaan vietyä vaikean jakson yli terveinä.