Korona kerrytti hoitovelkaa

Lähes 135 000 potilasta odotti pääsyä kiireettömään sairaalahoitoon huhtikuun 2021 lopussa. Heistä yli 6 000 oli odottanut hoitoon pääsyä yli puoli vuotta.

Satakunnan sairaanhoitopiirissä yli 6 kuukautta hoitoa odottaneita oli 10,9 prosenttia. Hoitoa odottaneiden osuus laski kuitenkin jo viime vuoden joulukuussa 5,2 prosenttiin.

Kuluvan vuoden huhtikuun lopussa yli puoli vuotta hoitoa odottaneiden osuus oli Satakunnassa 4,6 prosenttia.

Vaikka suunta on laskeva, ovat määrät edelleen ennätyksellisiä, sillä vuosina 2012–2019 ennen koronaepidemiaa sairaanhoitopiireissä yli puoli vuotta hoitoa odottaneita on ollut huhtikuun lopussa keskimäärin noin 1 000.

Koronaepidemian takia sairaanhoitopiirit joutuivat siirtämään sairaaloiden kiireetöntä hoitoa erityisesti kevään ja alkukesän 2020 aikana.

Myös potilaat peruivat jo sovittuja hoitoaikoja, koska pelkäsivät mahdollista koronavirustartuntaa.

Erityisesti hoitovelkaa on kerääntynyt silmä-, sydän-, ja syöpätautien alalla. Moni rintakivuista kärsinyt ei ole uskaltautunut lääkärin puheille, koska on pelännyt koronaa enemmän.

Konkreettisimmin hoitovelka näkyy silmätautien puolella. Kaihileikkausjonot pääsivät epidemian alussa kasvamaan suuriin mittoihin. Osasyitä olivat hallituksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositukset siitä, että ikäihmiset pysyisivät kotioloissa, ilman ylimääräisiä kontakteja.

Suosituksesta johtuen leikkauksia peruttiin niin potilaiden mutta myös leikkaavien yksiköiden toimesta.

Satasairaalassa tehdään keskimäärin 2 500 kaihileikkausta vuodessa. Pahimmillaan kaihileikkaukseen yli kuusi kuukautta jonottaneita oli Satakunnassa yli 1 000.

Jonon purkamista varten sairaanhoitopiiri osti leikkauspalveluja 200 leikkauksen verran myös yksityiseltä puolelta.

Nyt yli kuusi kuukautta kaihileikkausta odottaneita on muutama sata.

Nollille tuskin ihan heti päästään, sillä kaihipotilaita tulee koko ajan lisää.