Korona, korona

Korona on ollut jokaisen uutislähetyksen alkusanoista ensimmäisten joukossa jo reilun vuoden ajan. On ensimmäinen kerta, kun sama sana on kiertänyt koko maailmassa.

Se pitää maapalloamme otteessaan edelleen, vaikka helpotusta siihen tuovat jo rokotteet. Niillä tuntuu olevan vaikutusta sen lannistamiseen, mutta äärimmäisen hitaasti. Rokotteiden jakautuminen tuntuu olevan maailman rikkaimpien maiden etuoikeus.

Tosiasiassa rokotteiden kehittäminen ja jakelukin on niiden käsissä, ja maailman käyhimmät ja useinpa vielä väkirikkaimmat maat joutuvat odottamaan vuoroaan.

Me suomalaiset olemme ehkä onnistuneet tämän koronan hoidossa yhtenä parhaimmista maista. Olisiko siihen osasyymä syrjäinen sijaintimme? Ehkä harvaan asuttu maamme? Vaiko, että olimme oikea-aikaisesti asialla tämä koronan torjumiseksi?

Muodostuuko rokotteesta kieltäytyvien osuus tämän taudin suurimmaksi ongelmaksi? Se on näyttänyt siltä mm. USA:ssa, jossa ihmisiä houkutellaan mm. kauppojen alennuksilla ostoksille, jolloin samalla tarjotaan asiakkaille rokotus. Toivottavasti meillä ei tarvitse tähän mennä.

Toivon tämänkin lukijoille hyvää kevättä ja uskoa parempaan ajan myötä.

Rauno Jokiniemi

merikapteeni