Korona nosti myös influenssan näkyviin

Koronavirus on saanut suomalaiset suhtautumaan influenssaan entistä vakavammin. Näin ilmeni sairautensa vuoksi influenssan riskiryhmiin kuuluville tehdystä kyselystä.

Vastaajista kaksi kolmesta oli ottanut viime vuonna influenssarokotteen.

Tuloksesta huolimatta joka viides vakavalle influenssalle altistavaa perussairautta sairastava ei kokenut itse kuuluvansa influenssan riskiryhmään tai ei ollut siitä varma. 65 vuotta täyttäneistä perussairautta sairastavista 13 prosenttia ja alle 50-vuotiaista peräti 30 prosenttia ei kokenut kuuluvansa influenssan riskiryhmään.

Influenssa voi koronan lailla olla vakava tauti erityisesti riskiryhmille. Vaaralliseksi sen tekevät jälkitaudit, jotka voivat olla varsinkin iäkkäille ja perussairaille jopa kohtalokkaita. Olisikin erittäin tärkeää, että kaikki riskiryhmäläiset kävisivät rokottautumassa.

Kyselyn mukaan ihmisten asenne influenssarokotuksia kohtaan heijastui rokottautumiseen.

Myönteisimmin influenssarokotuksiin suhtautuvat yleensä iäkkäämmät kansalaiset.

Yleisimpiä syitä influenssarokotteen ottamiselle olivat rokotteen maksuttomuus, tavaksi muodostuminen ja taudin leviämisen estäminen.

Rokotteen ottamatta jättämisen syitä olivat puolestaan epäusko rokotteen tehoon, epäilys siitä, ettei influenssa ole itselle vakava sairaus ja influenssaan sairastumisen epätodennäköisyys.

Koko maailmaa kurittava koronaepidemia on auttanut ihmisiä vihdoin ymmärtämään myös influenssan vakavuuden. Jos ennen koronaa vain harva mietti influenssaan sairastumisen mahdollisuutta, nyt asia kaihertaa jo melko monen mieltä. Myös lääkärit ovat varoitelleet ihmisiä influenssan ja korona yhdistelmällä.

Voi varmasti sanoa, että rokotteet ovat nousseet entistäkin suurempaan arvoonsa koronaepidemian myötävaikutuksella. Lääketehtaat kilpailevat siitä, kuka saa toimivan tuotteen markkinoille ensimmäisenä.

Sen jälkeen alkaa sitten valtioiden kilpailu rokotteesta, sillä kaikille sitä ei tule riittämään vielä pitkään aikaan.