Korona on lihaville vaarallisempi

Britannian pääministeri Boris Johnson julkisti tällä viikolla suunnitelmat kansalaisten ylipainon torjumiseksi.

Hallituksen mukaan melkein kaksi kolmesta britistä on ylipainoisia, jopa 30 prosenttia peräti liikalihavia.

Ongelma yhdistää käytännössä kaikkia länsimaita. Kyse on yksinkertaistettuna siitä, että keskimäärin syömme liikaa ja liikumme liian vähän.

Tiedetään, tiedetään.

Pääministeri pisti itsensä likoon kansallisen laihdutuskampanjan startissa.

Johnson kertoi tuskailleensa pitkään ylipainonsa kanssa. Välillä saa vähän painoa pudotettua, mutta kilot vaan tulevat takaisin. Monet lukijat tuntevat varmasti ilmiön omakohtaisesti.

Keväällä pääministeri sairasti koronan. Nyt hän sanoo olleensa liian lihava. Ylipainoaan hän arvelee ainakin osasyyksi siihen, että joutui virustaudin vuoksi sairaalahoitoon.

Sairaalassa ehtii miettiä. Pääministeriä mietitytti esimerkiksi tieto siitä, että lihavuus tuplaa riskin joutua sairaalaan – ja myös menehtyä – koronavirukseen.

Britannian terveysministeri esitteli laskelmia, joiden mukaan julkinen terveydenhuolto säästäisi sata miljoonaa puntaa viidessä vuodessa, mikäli kaikki ylipainoiset laihduttaisivat pari kiloa.

Sairaalasta päästyään pääministeri määräsi itsensä kuntokuurille. Timesin julkaisemalla videolla Boris Johnson kertoo aloittavansa päivänsä hölkkälenkillä koiran kanssa.

Pääministerin ulostulo on tyylikäs.

Hän kertoo kuntonsa kohentuvan hiljalleen. Hän mainitsee terveyshyödyt, mutta korostaa liikunnan tuottamaa hyvää mieltä ja energisyyden tunnetta.

Video on juuri sellainen kuin Johnson toivoisi kansallisten laihdutustalkoiden olevan: ei määräilevä tai holhoava, vaan sympaattinen.

Hallituksen suunnitelmat eivät yllätä: pakollisia kalorimerkintöjä ravintolaruokiin ja oluthanoihin, rajoituksia pikaruokamainontaan, uusia pyöräteitä ja niin edelleen.

Sen kummempia ei tarvitakaan. Ratkaisevin muutos voi tapahtua vain ihmisten korvien välissä.