Korona vaikuttaa melkein kaikkeen

Korona mainitaan tässäkin lehdessä useimmissa jutuissa. Sille ei nyt vaan voi mitään, sillä koronaviruksen aiheuttama pandemia vaikuttaa tällä hetkellä melkein kaikkeen.

Esimerkiksi puolueiden kannatukseen.

Korona teki sen, mitä ehdittin jo miltei tekemättömäksi luulla: palautti sdp:n Suomen suosituimmaksi puolueeksi.

Alman lehtien kyselyn mukaan sdp:tä äänestäisi nyt 21,1 prosenttia suomalaisista, perussuomalaisia 20,1.

Muutos oli nopea ja merkittävä. Sdp:n kannatus nousi Alman edellisestä gallupista peräti 4,4 prosenttiyksikköä, perussuomalaisten puolestaan laski 1,6 prosenttiyksikköä.

Näin voimakasta heilahdusta on vaikea selittää millään muulla kuin pääministeri Sanna Marinin (sd.) kriisijohtamisella.

Suomalaiset selvästi pitävät Marinin avoimesta, mutta kuitenkin jämäkästä toiminnasta ja esiintymisestä poikkeuksellisen kovassa paikassa.

Viimeksi demarit olivat ykkösenä vajaa vuosi sitten. Sdp saavutti nipin napin ykköspaikan huhtikuun eduskuntavaaleissa. Ennakkosuosikkina vaalikisaan lähteneen puolueen kannatus suli päivien lämmetessä, ja perussuomalaisten kannatus nousi kevättulvan lailla.

Oli vain päivistä kiinni, ettei haastaja kirinyt vaalivoittoon. Siitä lähtien perussuomalaiset on ollut kaikkien gallupien kärjessä.

Pääministerin tekeminen ja persoona korostuu politiikassa. Kolmen muun hallituspuolueen kannatus on entisellään, ja vihreiden jopa selvästi laskussa.

Kriisijohtamista on tiedossa koronakurimuksen jälkeen.

Parhaassakin tapauksessa menee vielä muutama kuukausi ennen kuin Suomi palaa edes normaalimpaan arkeen.

Yritysten toipuminen kestää kauan, ihmisiltä jää palkkoja saamatta, kunnat ja valtio menettävät verotuloja, velkataakka kasvaa. Edessä on ankarat säästötalkoot.

Ja sitten ovat nämä vanhat huolenaiheet kuten ilmastonmuutos, pakolaisvirrat ja terrorismi.

”Koronavirus palautti sdp:n Suomen suosituimmaksi puolueeksi.”