Koronakurimuksen ei pitänyt toistua

Koronatartuntojen raju leviäminen Rauman telakalla sai paikalliset ihmiset kuohuksiin. Myös lehden toimitukseen tulee vihaisia viestejä.

”Koko kaupungin riesaksi taas, kun ei telakalla mitään opittu viime talven korona-ryppäästä. Tuurilla on menty: raha edellä, rokotuksista, turvatoimista ja niin edelleen viis veisattu.”

”Rauman telakka ei oppinut edellisestä koronapiikistä mitään, nyt taas ”verkostotyöntekijät” ilman maskia yskii paikallisissa marketeissa. Miksei niitä rokotuksia voinut miettiä jo edellisellä kerralla?”

”Kyllä telakalla pitäisi kantaa vastuu siitä, että jo toistamiseen kuormitetaan ennestään äärirajoilla toimivaa terveysalan koronahenkilöstöä. Rokotukset ja korona-passi käyttöön telakalla heti!”

”Antakaapa nyt tietoa tästä RMC:n uudesta koronaryppäästä. Torstaihin mennessä yhteensä 136 tapausta ja niistä 96 tämän viikon kolmen ensimmäisen päivän aikana. Kuinka moni sairastuneista on rokottamaton? Meillä on oikeus tietää ja oikeus vaatia viranomaisilta toimenpiteitä!”

Rauman seudun asukkaiden huoli ja turhautuminen on ymmärrettävää.

Tämän ei pitänyt olla mahdollista.

Puoli vuotta sitten telakkayhtiö ja viranomaiset vakuuttelivat, että kaikki mahdollinen on tehty tilanteen korjaamiseksi.

Telakan surullinen tapaus osoittaa, että koronan kanssa sekään ei välttämättä riitä.

Virus on viheliäistä sorttia, sillä se voi tarttua jo ennen oireiden alkamista. Kaksi rokotusta saaneen koronaoireet voivat olla myös niin vähäisiä, ettei tartunnan saanut itse huomaa mitään.

Eivätkä THL, hallitus ja viranomaiset enää patista oitis koronatestiin, jos täyden rokotussuojan saaneella on pientä nuhaa. Nyt pääministerinkin viesti on, että elämän pitää jatkua.

Suurin osa tartunnoista todetaan pandemian tässä vaiheessa rokottamattomilla ihmisillä. Niin myös telakalla (LS 30.9.).

Teoriassa ratkaisu olisi ollut helppo: kaikki riviin ja jokaiselle piikki olkavarteen kuin armeijassa takavuosina.

Käytännössä se ei ole mahdollista. Suomen laki ei tunne rokotuspakkoa.