Koronan saaneita ei saa syyllistää

Onko sinulla koskaan ollut flunssaa? Lähes varmasti on, kukapa meistä olisi nuhakuumeelta välttynyt. Tuskin olet aina tiennyt, missä ja miten flunssaan sairastuit.

Lähes kuka tahansa voi sairastua myös koronaan. Ja samalla tavalla tietämättä yhtään, miten ja milloin on tartunnan saanut.

Koronaan sairastuneita ei saa syyllistää saati solvata.

Kun tunnepurkauksiaan esimerkiksi sosiaaliseen mediaan vuodattaa, tulisi ajatella edes vähän. Sairastuneilla ja heidän läheisillään on tarpeeksi huolta ja murhetta ilman ulkopuolisten asiattomia kommentteja.

Flunssan ensioireet useimmat meistä ovat oppineet tunnistamaan. Fiksuimmat jäävät etätöihin, jos mahdollista – toipuakseen nopeammin ja välttääkseen tartuttamasta muita.

Viheliäiseksi koronan tekee se, että virus voi tartuttaa jo ennen oireilua. Siksi fiksuimmat ja hygieniasta parhaiten huolehtivatkin ihmiset voivat tietämättään toimia parjattuina ”supertartuttajina”.

Kuinka monessa paikassa oletkaan ehtinyt käydä viime päivinä? Entä moniko muu ihminen on käynyt samoissa marketeissa, kahviloissa, toreilla, tapahtumissa?

Varsin pirullinen virus, kuvasi koronan keväällä sairastanut Rauman sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja Satu Helin.

Hänkään ei ensin osannut yhdistää oireitaan koronaan. Ei, vaikka alalla itsekin työskentelee.

Häpeän tunne pitää jättää pois ja heti kun oireita ilmenee, pitää jäädä töistä pois ja kertoa läheisilleen, vetosi Helin Länsi-Suomessa huhtikuussa.

Niin meidän tulisi toimia. Sekä tietysti käydä testeissä, mikäli oireita tulee.

Meidän tulisi myös ladata koronasovellus älypuhelimeen, kun sovellus otetaan käyttöön syyskuussa.

Kaadamme koronan yhdessä. Teemme minkä voimme taudin leviämisen rajoittamiseksi ja tuemme heitä, joilla käy huono tuuri.

”Onko sinulla koskaan ollut flunssaa? Voit siis saada myös koronan.”