Koronan varjo vaalien yllä

Lähtölaskennan kuntavaaleihin piti alkaa toden teolla ensi viikolla, kun puolueiden ehdokaslistat julkistetaan.

Nimet ovat monelle ensi kurkistus vaaleihin ja samalla vaaliveikkausten alkupiste. Kuka on mukana, kuka on poissa ja montako on listalla?

Ehdokaskaarti on olennainen, mutta ei ainoa rakennuspalikka, josta vaalitulos muodostuu.

Korona heittää varjonsa vaalien ja vaalikampanjoiden ylle.

Lauantaina oikeusministeriö päätti siirtää kuntavaaleja kaksi kuukautta eteenpäin. Vaalit järjestetään kesäkuun 13. päivä.

Melkein kaikki puolueet kannattivat vaalien siirtämistä, kun THL oli lyönyt pöytään pelottavat skenaarionsa: koronatartuntojen määrä voi pahimmassa tapauksessa nousta jopa kymmenkertaiseksi tämän hetken tasosta.

Siirto tarkoittaa todennäköisesti myös vaalikampanjoinnin lykkääntymistä.

Kampanjat ovat kaikissa vaaleissa lyhentyneet, koska pelätään äänestäjien väsyvän, jos vaaleista jauhetaan viikkokaupalla.

Vaalikampanjat ovat erilaisia kuin ennen. Kahden kuukauden lykkäyskään ei riitä siihen, että ehdokkaat tukijoukkoineen voisivat järjestää toritapahtumia ja tupailtoja. Vaalipaneelit siirtyvät todennäköisesti etätapahtumiksi toukokuussakin.

Kampanjoinnissa voivat nyt olla vahvoilla ne puolueet ja ehdokkaat, jotka osaavat ja pystyvät hyödyntämään mainontaa tai onnistuvat tavoittamaan ihmisiä sosiaalisessa mediassa.

Tuttuuden merkitystä ei sovi myöskään aliarvioida. Paikallistasolla tunnettua henkilöä on helppo äänestää varsinkin nyt, kun perinteisen vaalityön kautta ei ehkä nouse uusia tuttavuuksia esiin.

Siksi kattava ja eritaustaisista ihmisistä koostuva ehdokaslista on vielä entistäkin tärkeämpi. Se antaa hyvät lähtökohdat vaaleihin kuin vaaleihin.

Ehdokkaiden lukumäärällä on myös suuri merkitys. Kyse on puhtaasti vaalimatematiikasta.

Mitä enemmän ehdokkaita, sitä enemmän valinnanvaraa. Se tarkoittaa myös enemmän mahdollisuuksia saada ääniä oman puolueen laariin.